Ukrayna'da son gelişmeler: Sınırdaki bazı Rus birlikleri üslerine dönüyor
Ukrayna krizinde dün taraflardan peş peşe diplomasi mesajları gelirken, sınır bölgesinde tatbikat yapan bazı Rus birliklerinin üslerine dönmeye başladığı açıklandı.
DUVAR - Ukrayna krizinde dün Rusya, ABD ve İngiltere'den peş peşe diplomasi mesajları gelirken, Rusya Savunma Bakanlığı bazı askerlerinin üslerine geri dönmekte olduğu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, Facebook hesabından yaptığı açıklamada "15 Şubat 2022, Batı'nın propaganda savaşının başarısız olduğu gün olarak tarihe geçecek. Utanç içinde ve tek bir kurşun sıkılmadan imha edilmiş halde" mesajını paylaştı. Öte yandan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz dünkü Kiev ziyaretinin ardından bugün Moskova'ya gidiyor.
Krizdeki son gelişmeler şöyle:
'UKRAYNA YAKININDAKİ BAZI BİRLİKLER ÜSLERİNE DÖNÜYOR'
Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Ukrayna yakınlarındaki bazı askerlerin tatbikatlarını tamamlamaları sonrası üslerine geri dönmekte oldukları bilgisi verildi. Interfax ajansının aktardığı habere göre Rusya Savunma Bakanlığı, ülke çapındaki geniş kapsamlı tatbikatların sürdüğünü, bununla birlikte Güney ve Batı askeri bölgelerindeki bazı birliklerin tatbikatlarını tamamlayarak üslerine dönmeye başladıklarını açıkladı. Kırım'daki tatbikata katılan güçlerin de üslerine dönmeye başladığı belirtildi.
KREMLİN: ASKERLERİN DÖNECEĞİNİ BAŞINDAN BERİ SÖYLEDİK
Bu haberden kısa süre sonra Kremlin'den yapılan açıklamadaysa, "Askerlerin tatbikatlardan sonra üslerine döneceğini hep söylemiştik ve şu an yaşanan şey de bu" denildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, gerilimi tırmandıran şeyin Ukrayna güçlerinin Doğu Ukrayna'daki temas hattına çok sayıda asker yığması ve ABD'den gelen 'savaşın her an başlayabileceği' yönündeki açıklamalar olduğunu söyledi.
PUTİN 'SAVAŞ SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK? DİYE ŞAKA YAPMIŞ
Peskov, Putin'in Batı tarafından 'Ukrayna işgalinin başlayacağı' iddia edilen tarihleri duyduğunda şaka yollu "Savaş saat saat kaçta başlayacak?" diye sorduğunu da ekledi. Kremlin açıklamasında, 'Putin'in bu tür enformasyon kampanyaları yerine karşılıklı olarak endişelerin ele alınmasını tercih ettiği' belirtildi. Rusya'nın Doğu Ukrayna'daki Donetsk ve Lugansk'ı tanıyıp tanımayacağına dair soruya yanıtta ise "Rusya Minsk barış sürecine bağlıdır" denildi.
LAVROV: DİYALOĞA DEVAM EDECEĞİZ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, bugün Polonyalı mevkidaşı Zbigniew Rau ile Moskova'da düzenlediği basın toplantısında güvenlik endişeleri ve orta menzilli nükleer füzeler konusunda görüşmelere devam edeceklerini söyledi. Lavrov "Batı'yla diyaloğa devam edeceğiz" derken "Sonuca varılabilir" ifadelerini kullandı. Rusya Dışişleri Bakanı, Avrupa'nın güvenliği konusunda AGİT üzerinden görüşmelerin başlatılması önerisini 'ilginç' olarak nitelese de, "Fakat NATO ve ABD ile diyaloğumuz önemli" dedi.
'İŞGAL İDDİALARI, BİLGİ TERÖRİZMİ'
Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceği yönündeki açıklamaları 'bilgi terörizmi' olarak nitelerken, Ukrayna yakınlarından asker çekmeye başlamalarına dair bir soruya da "Rusya'nın askeri tatbikatlarının tamamı bir plana göre başlar ve son bulur" yanıtını verdi.
AB: TEK ÇÖZÜM KONUŞMAK
Avrupa Birliği'nden (AB) de bugün tansiyon düşürücü bir açıklama geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Rusya'nın güvenlik endişelerini ele almaya hazır olduklarını söyledi. Borrel, "Herkesin endişelerini gidermenin tek yolu masada konuşmak ve görüşmek" dedi. BBC Radyosu'na konuşan Borrel, "Eğer Rusya ile Ukrayna arasında bir savaş çıkarsa, Kuzey Akım 2 Hattı operasyonel hale gelmeyecektir" ifadelerini kullandı.
NATO: İHTİYATLI İYİMSERLİK İÇİN ALAN VAR
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askerlerini üslerine çektiğine dair haberlere ilişkin yorumunda, "Moskova'dan diplomasinin devam etmesi gerektiği yönünde işaretler geliyor" dedi. Stoltenberg, "NATO-Rusya ilişkilerini ele almaya hazırız" derken, "İhtiyatlı iyimserlik için bir alan olduğuna inanıyoruz" diye konuştu. Stoltenberg, "Temel ilkeler konusunda taviz vermeyeceğiz" çıkışı da yaptı.
Stoltenberg öte yandan, henüz Ukrayna sınırlarındaki Rus askeri varlığının azaldığını gözlemlemediklerini ve sahada gerilim azaldığına dair bir işaret görmediklerini belirtti. NATO Genel Sekreteri, Rusya'nın geride askeri teçhizat bırakması halinde gerçek bir yatışma olmayacağı yorumunu da yaparak, "Moskova askerlerini çekse bile geride genellikle teçhizat bırakıyor, bu da yeniden mevzilenmeyi kolaylaştırıyor" diye konuştu.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da, Rus askerlerinin çekildiğine dair henüz bir kanıt olmadığı yönünde bir açıklama yaptı.
LAVROV-PUTİN GÖRÜŞMESİNDEN 'MÜZAKERE' MESAJI ÇIKMIŞTI
Gerilimde dün önce Rusya'dan, sonra da ABD ile İngiltere'den 'diplomasi' vurgulu mesajlar gelmesi dikkat çekmişti. Moskova'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşen Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, krizin müzakere yoluyla çözülmesi için şans bulunduğunu söyledi. Buna göre Lavrov Putin’in, “Batılı ortaklarla anlaşmaya varma şansı var mı, yoksa Rusya'yı sonsuz müzakerelere sürüklemek mi istiyorlar?” sorusunu yöneltmesi üzerine, “Şans her zaman var” yanıtını verdi. Lavrov'un, AB ve NATO'dan gelen yanıtların tatmin edici olmadığını ama ABD'nin askeri riskleri azaltmak konusunda somut öneriler getirdiğini söylediği belirtildi. Lavrov, "Bence olasılıkları tamamen tüketmiş olmaktan çok uzağız. Bu aşamada bunları devam ettirmeyi ve geliştirmeyi öneriyorum" dedi.
ŞOYGU: TATBİKATLAR BİTİYOR
Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun da Putin'e 'Ukrayna sınırı yakınındaki askeri tatbikatların bazılarının çoktan bittiği ve diğerlerinin de sona gelmekte olduğu' bilgisini vermesi dikkat çekti.
BIDEN-JOHNSON GÖRÜŞMESİNDE 'DİPLOMASİ PENCERESİ AÇIK' UZLAŞMASI
Bu gelişmenin ardından, ABD Başkanı Joe Biden ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın telefonda görüştüğü ve 'diplomasi penceresinin açık kaldığı ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı tehditlerinden geri adım atabileceği' konusunda anlaştığı açıklandı. İki liderin, 'Rus saldırganlığının artması durumunda önemli bir yaptırım paketinin uygulanması dahil, Batılı ülkelerin Rus tehditleri karşısında birlik halinde kalmaları gerektiği konusunda da anlaştığı' açıklandı. Ancak İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss'un bugün tansiyonu yeniden yükselterek 'Rusya'nın her an saldırabileceği' ve 'Kiev'in de hedefte olabileceği' iddiası dikkat çekti.
SCHOLZ KİEV'DEN SONRA MOSKOVA'YA GİDİYOR
Diplomasi trafiği bugün, Almanya Başbakanı Scholz'un Putin'le görüşmek üzere Moskova'ya gitmesiyle devam edecek. Scholz, dün Kiev'i ziyaretinde, 'Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik herhangi bir saldırganlığının ağır ekonomik sonuçlar doğuracağını ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün müzakere edilemez olduğunu' söylemişti. Scholz, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Putin'e, 'Rusya'nın güvenlik endişeleri hakkında diyaloğa açık olduklarını ama eğer Ukrayna'yı işgal ederse yaptırımlarla karşılaşacağı mesajını vereceğini' söyledi. Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamadaysa, Scholz'un Putin'den Ukrayna sınırı yakınındaki askerleri geri çekmesini isteyeceği belirtildi.
Zelenskiy ise dün, ABD'nim saldırının gerçekleşeceğini iddia ettiği l6 Şubat gününü 'birlik günü' adı altında ulusal tatil ilan etti.
ABD POLONYA'YA SEKİZ F-15 DAHA GÖNDERDİ
Öte yandan askeri yığınak haberleri de devam ediyor. ABD'li yetkililerin 'Rus işgali her an başlayabilir' ısrarı eşliğinde Amerikan medyası, Moskova'nın Ukrayna sınırına hem karadan hem denizden yığınak yaptığını öne sürdü.
Kiev'deki elçiliğini tamamen boşaltıp personelini batıdaki Lviv kentine çeken ABD ise NATO'nun hava devriyelerine katılmaları için Polonya'ya sekiz F-15 savaş uçağı daha yolladığını açıkladı. ABD, önümüzdeki günlerde Polonya'ya 3 bin ilave asker göndereceğini de duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)