Ulaş Töre Sivrioğlu'nun kitabı yakında raflarda: Dionysos Kültü

Ulaş Töre Sivrioğlu'nun “Dionysos Kültü-Kökenleri ve Anlamı” başlıklı kitabı ocak ayında raflarda yerini alacak. Sakin Kitap etiketiyle yayınlanacak eserde, Dionysos'un bilinmeyen yüzleri anlatılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Arkeolog, tarihçi ve Gazete Duvar yazarı Ulaş Töre Sivrioğlu'nun “Dionysos Kültü - Kökenleri ve Anlamı” başlıklı yüksek lisans tezi, 5 Ocak'ta okurla buluşacak.

Sakin Kitap etiketiyle yayınlanacak kitapta, Roma mitolojisinde Baküs (Bacchus) olarak da bilinen şarap tanrısı Dionysos'un bilinmeyen yüzleri, doğum mitleri, kültünün kökenleri ve mysteriaların kökeni inceleniyor.

Kitap kapağında yer alan açıklamaya göre, 'insanlara en yakın tanrı' olarak değerlendirilen Dionysos'un, ilham verme ve esrime yaratma gücü onun kültünü sanat ve edebiyat alanlarında özel öneme sahip hale getiriyor.

Kapakta şu ifadelere yer veriliyor:

"Dionysos Kültü’nün en özgün ve önemli olduğu alanlardan birisi ise tanrının basit bir şenlik, şarap ve eğlence tanrısı olarak kodlanmış, geç imparatorluk döneminde başlayıp Rönesans’ta zirve yapmış olan yanıltıcı imajına karşı çıkışıdır. Bu yanlış Dinoysos imajını eleştiren ve bu önemli tanrıyı birçok farklı yönüyle inceleyen bu eserde Dionysos’un bilmediğiniz yüzleri ile karşılaşacaksınız."

ULAŞ TÖRE SİVRİOĞLU KİMDİR?

Arkeolog ve tarihçi Sivrioğlu, 1980 yılında Balıkesir'in Gönen ilçesinde doğdu. Ege Üniversitesi’nde Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümünden 2001’de mezun olan Sivrioğlu,  2005’te Dokuz Eylül Üniversite’sinde “Dionysos Kültü Kökenleri ve Anlamı” başlıklı teziyle yüksek lisansını tamamladı. Tarih bölümüne yönelerek, 2012 yılında Celal Bayar Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. Doktora tezinin başlığı “Tek Parti Döneminde Orta Asya, Sümer-Hitit Araştırmaları”dır. Öğrenciliği sırasında ve sonrasında çok sayıda arkeolojik kazı ve kültürel mirası koruma projesine katıldı. İran, Bizans ve İslam sanatı ile tarihi hakkında çeşitli çalışmaları yayınlandı. Kasım 2022'den bu yana Gazete Duvar'da yazmaktadır. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)