Ülke ülke karşılaştırma: Türkiye’deki konut piyasası nereye gidiyor?
Konut piyasasındaki hareketlilik devam ediyor. Peki, Türkiye’deki konut piyasası nasıl şekillenmektedir? Dünya genelindeki gelişmelerle konut piyasası ne gibi benzerlikler taşımakta?
DUVAR - Türkiye’deki artan konut talebi yüksek fiyatlarla dikkat çekmekte. Son yıllarda artan göç hareketlerinin etkisiyle büyük şehirlerdeki fiyatlar hızla yükselirken, bazı bölgelerde ise fiyat düşüşleri yaşanmaktadır. Peki, Türkiye’deki konut piyasası nasıl şekillenmektedir? Dünya genelindeki gelişmelerle konut piyasası ne gibi benzerlikler taşımaktadır?
Dünya'dan Mustafa Keleş, konuyla ilgili bir yazı yazdı:
İzmir son yıllarda göç alan şehirlerin başında gelmektedir. Özellikle Çeşme gibi turistik ve popüler bölgelerde konut talebi oldukça yüksektir. Bu bölgelerdeki fiyat artışı, göç hareketi ve artan yaşam standardıyla paralel olarak hız kazanmıştır. İzmir’deki konut fiyatları arz ve talep yetersizliğiyle birleşince fiyatlar adeta tavan yapmıştır.
ANKARA
Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerle kıyaslandığında hala daha uygun fiyatlarla konut alabileceğiniz bir şehirdir. Ancak, yeni projelerin azalması ve talebin artmasıyla, 2025 ve sonrasında Ankara’da da fiyatların yükselmesi beklenmektedir. Özellikle konut isteği daraldıkça, başkentteki fiyat artışlarının hızlanması mümkün görülmektedir.
DÜNYA GENELİNDE KONUT FİYATLARI
‘’Fitch Ratings’’ Kredi Değerlendirme Kurumu’nun 2025-2026 tahminlerine göre, konut fiyatlarının en fazla artacağı ülkeler arasında Hollanda, Kanada, Brezilya ve Meksika bulunmaktadır. Bu ülkelerde, talebin arzı aşması ve enflasyon kaynaklı artan inşaat maliyetleri, fiyat artışlarını tetiklemektedir. Kanada ve Hollanda gibi ülkelerde ilk ev sahiplerine yönelik hükümet destekli planlamalar yapılmaktadır. Buradaki amaç konut fiyatlarını dengelemektir.