Ülkeden pazar manzaraları: Pazarcı da halk da geçim derdinde

Tam kapanma sürecinde haftada bir gün açılacak pazarlar nedeniyle pazarcılar, ellerinde ürün kalacağından endişeliyken, halk da artan fiyatlardan şikayet etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’nin tüm kentlerinde semt pazarları yeniden kuruldu. Tam kapanma süresince haftada bir gün cumartesi günleri açılacak olan pazarlar, tartışmaları da beraberinde getirdi. Pazarcılar haftada bir gün satış nedeniyle ellerinde ürün kalacağından endişeliyken, halk da artan fiyatlardan şikayet etti.

HALK DA PAZARCI DA MAĞDUR

Korona virüsü (Covid-19) salgını tedbirleri sebebiyle gelen tam kapanmanın ardından, Kayseri’de ilk defa bugün yaş sebze ve meyve satışı için bazı bölgelerde pazar yerleri açıldı. Çok az sayıda pazarcının tezgâh açtığı pazar yerlerinde müşteriler, tezgâhların önlerine yığıldı. Halk fiyatlardan, pazarcılar ise yasaklardan yakındı.

Kayseri'de bir pazar yeri

Pazarcılar, marketlerin yaş meyve ve sebze satabilirken, kendilerinin satamamasına tepki gösterdi. Öte yandan pazar yerlerinde uygulanması gereken ürün ambalajlama kuralına uyulmadığı görüldü. İsmini vermek istemeyen bir pazarcı “Marketlerde yaş meyve ve sebze satışı yapılıyor. Ben de satıyorum. Fakat onlar neredeyse her gün satabilirken, biz pazarcılara sadece bir gün tanındı. Burada hak ve hukuk nerde Allah aşkına!” diyerek uygulamaya tepki gösterdi.

‘ELİMDEKİ ÜRÜNLERİ SATAMAZSAM HEPSİ ÇÖPE GİDECEK’

Öte taraftan bazı pazarcılar, bugüne kadar olan yasaklarda ellerindeki malların çürüdüğünü dile getirirken, bir kısmı da ellerindeki ürünleri aş evlerine ve ihtiyaç sahiplerine dağıttığını belirtti.

Uygulamadan şikayetçi başka bir pazarcı ise “Elimdeki ürünleri satamazsam hepsi çöpe gidecek. Bu malları satabilmek için sadece bugünümüz var. Bir sonraki haftaya kadar ben ne kazanacağım, eve ne götüreceğim?” diye konuştu.

‘PAZARCILAR NE YAPSIN?

Pazara alışverişe gelen ve ismini vermek istemeyen bir kişi “Pazarlar ucuz diye geldik ama marketten daha pahalı. Zaten üç kuruş maaşımız var. Onunla da anca bir poşet doldurduk eve gidiyoruz” diyerek fiyatlardan şikâyet ederken, başka bir kişi ise “Pazarcılar ne yapsın? Haftada bir gün izinle para kazanmanın derdine düşmüşler” sözleriyle pazarcılara destek oldu.

‘PAZARLAR DA MARKETLER GİBİ AÇIK OLMALI’

Konya’nın Karatay ilçesinde kurulan Karkent pazarında alışveriş yapanlar, uzun kuyruklar oluşturdu.

Pazar fiyatlarının marketlere oranla daha uygun olduğunu ifade eden Seyfullah Koyuncu “Fiyatlar gayet makul. Marketlerin yarı fiyatına ürünler var. Böyle olunca vatandaşlar da pazarlara yoğun ilgi gösteriyor. Eğer alışveriş yapacaksanız, pazarcıları bugün yalnız bırakmayın derim” dedi.

Yoğunluktan memnuniyetini dile getiren pazarcı ise, “Pazar yerlerinin kapatılması yerinde bir karar değildi. Üreticinin malı elinde kalıyordu. Sadece cumartesi günü açılmak da yeterli değil. Pazar yerleri de marketler gibi açık olmalı. Bayram öncesi vatandaşlarımız pazarları tercih ediyor. Pazar yerine girişler kontrollü sağlanıyor. Vatandaşlarımız maske takmaya özen gösteriyor” şeklinde konuştu.

Konya'daki bir pazarda da yoğunluk oluştu.
PAZARI PAHALI BULAN MARKETE GİTTİ

Bursa'da yaş meyve, sebze ile fide satışı yapan pazar yerleri valilik tarafından belirlenen yerlerde kuruldu. Müşterilerin pazar alanına girişleri, ilçe belediyelerinin görevlileri ve bekçiler tarafından kontrol edildi. Nüfusun yoğun olduğu semtlerde pazar girişlerinde uzun kuyruklar oluştu.

Öte yandan aynı gün pazar kurulması nedeniyle bazı pazar yerlerinde az sayıda tezgah açıldı. Pazarcıların uzun süre tezgah açamaması fiyatlara da yansıdı. Pazara alışveriş için gelen bir kişi pahalılığa sitem ederek "Domatesin kilosu bile 10 lira. Fiyatlar çok pahalı. Pazardan alışveriş yapamadık, marketten almak zorunda kaldık" diye konuştu.

Bursa'da pazar yerine müşteriler sırayla alındı.
‘HER KURUŞUN HESABINI YAPIYORUM’

Denizli’deki pazarlarda da yoğunluk yaşandı. Kalabalık pazar yerleri korona virüsü riskini artırırken halk "başka çaremiz yok", pazarcılar da “geçim derdindeyiz” dedi.

Pazarda alışveriş yapan İsmail Yılmaz yaşanan ekonomik kriz nedeniyle işletmesini kapattığını, bir kuruşun dahi hesabını yaptığını söyledi.

Yılmaz, "Alışveriş yapabilmek için bu kalabalığa girmek zorundayım. Marketler ateş pahasına satış yaparken, buradan canım pahasına da olsa ucuza alışveriş yapmak, evladımın karnını doyurmak benim için önemli" diye konuştu.

Denizli'de bir pazar
‘AYLARDIR SATIŞ YAPAMIYORUZ’

Pandemi sürecinin pazar esnafını yok etme noktasına getirdiğine vurgu yapan bir pazarcı ise düşüncelerini şöyle dile getirdi:

“Aylardır tezgâh açamıyor, açtığımızda ise satış yapamıyoruz. Destek alamadığımız, kaderimize terk edildiğimiz bir süreçte bayram öncesi kurulan pazar bizim için bir fırsat oldu. Kazandığımız paranın çoğu, aracılara, üreticilere gidiyor. Bugün en azından evimizde sıcak çorba pişmesini sağlayabilirsek mutlu olacağız."

DERSİM’DE PAZAR KURULAMADI

Dersim’de Atatürk ve Cumhuriyet Mahallesi’nde kurulan pazarlar, tam kapanma nedeniyle bugün kurulamadı. Belediye yetkilileri, pazarcıların genelde Elazığ, Bingöl ve Malatya’dan geldiklerini belirterek, saat 17.00 itibariyle kısıtlamanın başlayacak olması nedeniyle pazarcıların kente gelmediğini söyledi.

Pazar kurulamamasının tek avantajlı tarafının, pandemi kurallarının ihlal edilmemiş olmasına vurgu yapan yetkililer, diğer yandan halkın daha ucuz ve taze sebze-meyve alma hakkından mahrum kaldığına dikkat çekti.

Edirne'nin Keşan ilçesinde de bir pazarcı poşetleri açmak için parmaklarını diliyle ıslattığı gerekçesiyle emniyete götürüldü. (YURT HABERLER)