Uluslararası Af Örgütü'nün 'Ukrayna sivilleri riske atıyor' raporuna tepkiler dinmiyor
Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna ordusunun sivil yerleşim yerlerine konuşlanarak can güvenliğini riske attığı yönündeki raporuna gelen tepkiler üzerine özür mesajı yayınladı.
DUVAR - Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International) Ukrayna ordusunun sivil yerleşim yerlerini riske attığı yönündeki raporuna Batı ülkelerinden tepkiler sürerken kuruluşun Ukrayna'daki temsilcisi istifasını açıkladı, Kiev yönetiminden de rapora eleştiriler geldi.
Örgüt, rapora ilişkin söz konusu tepkilerin devam etmesi üzerine yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, “Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna ordusunun savaş taktiklerine ilişkin basın açıklamamızın yol açtığı sıkıntı ve öfkeden derin üzüntü duymaktadır. Uluslararası Af Örgütü’nün bu ve herhangi bir çatışmadaki önceliği, sivillerin korunmasını sağlamaktır. Gerçekten de, bu son araştırmayı yayınlarken tek hedefimiz buydu. Bulgularımızın tamamen arkasında dururken, neden olduğumuz acı için üzgünüz” denildi.
UKRAYNA TEMSİLCİSİ İSTİFA ETTİ
Örgütün Ukrayna şubesinin başkanı Oksana Pokalchuk, raporla "Kremlin propagandası" yapıldığını öne sürerek istifa kararını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in danışmanı Mihayil Podolyak ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Uluslararası Af Örgütü gibi bir kurumun dezenformasyon kampanyasına katılması utanç verici" ifadelerini kullandı.
Сьогодні 🇷🇺 докладає максимум зусиль, щоб дискредитувати Збройні Сили 🇺🇦 в очах західних суспільств і зірвати постачання зброї, використовуючи всю мережу своїх агентів впливу. Шкода, що така організація, як @amnesty, бере участь у цій кампанії з дезінформації та пропаганди. 2/2
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) August 4, 2022
RAPORDA NELER VAR?
Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü'nün "Ukrayna'nın savaş taktikleri sivilleri tehlikeye atıyor" başlıklı raporunda, okullar ve hastanelerin yer aldığı yerleşim bölgelerinde askeri üslerin kurulmasının sivil nüfusun can güvenliğini riske attığı değerlendirmesi yapıldı.
Kurum temsilcilerinin nisan ve temmuz ayları arasında Donbass başta olmak üzere Harkov ve Mikolayiv kentlerinde cephe bölgelerini ziyaret ederek hazırladığı raporda, Ukrayna ordusunun yerleşim yerlerinde bulunması nedeniyle sivil can kayıplarının yaşandığına ilişkin bulgulara yer verildi.
'SİVİLLER ATEŞ HATTINDA'
Buna göre, Mikolayiv'in güneyindeki bir köyde 10 Haziran'da roket saldırısında öldürülen bir kişinin annesi, "Ordu evimizin yanındaki bir evde kalıyordu ve oğlum sık sık askerlere yemek götürüyordu. O gün öğleden sonra saldırı olduğunda oğlum evimizin avlusundaydı, olay yerinde öldü. Vücudu parçalara ayrılmıştı, evimiz kısmen yıkıldı" şeklinde bilgi verdi.
Donbass'taki Lysychansk bölgesinden Mykola isimli bir kişi ise "Ordumuzun neden şehirlerden ateş ettiğini anlamıyorum. Mahallede kesinlikle askeri hareketlilik var" dedi.
Such tactics violate international humanitarian law and endanger civilians, as they turn civilian objects into military targets 👇https://t.co/EysZtcqqci
— Amnesty International (@amnesty) August 4, 2022
'İNSANCIL HUKUKA SAYGI GÖSTERİLMELİ'
Raporda, Ukrayna askerlerinin hastaneleri en az 5 yerde fiili askeri üs olarak kullandığına dikkat çekilirken "Bu tür taktikler, sivilleri askeri hedeflere dönüştürdükleri için uluslararası insancıl hukuku ihlal etmekte, sivilleri tehlikeye atmaktadır. Savunma pozisyonunda olmak, Ukrayna ordusunu uluslararası insancıl hukuka saygı göstermekten muaf tutmaz" denildi.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, raporla ilgili “Ukrayna kuvvetlerinin sivilleri riske attığını ve nüfuslu bölgelerde faaliyet gösterirken savaş yasalarını ihlal ettiğini belgeledik. Askerler savaşa girmek için hastaneleri asla kullanmamalı, okulları veya sivil evleri yalnızca geçerli alternatifler olmadığında son çare olarak kullanmalıdır" açıklaması yapmıştı. (DIŞ HABERLER)