Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali yarın başlıyor

TAKSAV tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali kapsamında 2-12 Aralık tarihleri arasında birçok oyun izleyici ile buluşacak.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV), 10'uncu Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali'ni 2-12 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirecek. Festival kapsamında 10 gün boyunca kentin birçok ilçesinde onlarca oyun sahnelenecek.

TAKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selçuk Candansayar, tiyatronun, oynayanlarla seyircilerin aynı mekanda ve anda, yinelenemez bir yaşantıyı paylaşabilmelerini sağladığının altını çizdi. O anın hep birlikte yaşandığını ve geride kaldığını ifade eden Candansayar, "Dekorun kurulmasından, metnin oluşturulması ve sahnelenmesine kadar her aşamada emek aracılığıyla geçici bir zaman/mekan inşa edilir ve seyirci bu inşa edilmiş dünyada akıp giden hayata tanıklık eder. Oyunu seyrederken kendisi de değişir ve oyun bittiğinde oyun öncesi kişi değildir artık. Üstelik hiç oynamadan sadece seyrederek emeğin değiştirici gücüne tanıklık eder. Her tiyatro oyunu, oynandığı anda insan emek ilişkisinin yeniden yeniden üretimidir. O yüzden de emeğin özgürleşmesi için çıkılan isyanlarda sahneden dünyaya, sokaklara, meydanlara taşınır oyunlar. Her oyun, insan olduğumuzu ve yine insanlaşabileceğimiz umudunu bize hatırlatır, belletir” ifadelerini kullandı.

'EMEK VE İNSAN BAĞINI BİR KEZ DAHA KURMAK İÇİN PERDELERİNİ AÇIYOR'

TAKSAV'ın, emeğin özgürleşmesinin insanın insanlaşmasıyla mümkün olduğunu bilenlerin vakfı olduğunu da belirten Candansayar, “O yüzden de tiyatro TAKSAV’ın en çok emek verdiği sanatlardan biri. Emek sömürüsünün iliğimizi tükettiği bu şiddet zamanlarında İzmir Tiyatro Festivali, oyun, emek, insan bağını bir kez daha kurmak, emeğin ve insanın özgürleşme umudunu korumak için perdelerini açıyor” dedi.

Festival programına buradan ulaşılabilir. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

.