Uluslararası Kuşadası Sokak Festival'inde Salyangoz Düellosu
Uluslararası Kuşadası Sokak Festivali, Türk ve Fransız usülü pişirme yöntemi ile hazırlanan salyangozun karşı karşıya geldiği bir 'Salyangoz Düellosu'na sahne oldu. Kazanan ise dostluk oldu.
DUVAR- Uluslararası Kuşadası Sokak Festivali, Kuşadası Belediyesi ile Kuşadası Altın Güvercin Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (KUSAV) iş birliğinde, Ayhan Sicimoğlu’nun katkılarıyla bu yıl üçüncü kez “Hayat Sokakta” diyerek "Salyangoz Düellosu"na ev sahipliği yaptı. Tarihi Kervansaray’da gerçekleşen düello, Türk şef Halil İbrahim Çengel ile Fransız şef Julien Moulieres arasında yapıldı. Soğan, sarımsak, biber ve domates kullanılarak tencerede zeytinyağı ile yahni şeklinde pişirilen Türk usülü salyangoz ile bol sarımsak ve maydanozlu sosla tereyağlı olarak fırında pişirilen Fransız usülü “escargort”un yarıştığı düellonun sonucunu Kervansaray’ı dolduran katılımcılar belirledi. Türk şef Halil İbrahim Çengel ile Fransız şef Julien Moulieres tarafından hazırlanarak bizzat servis edilen Türk ve Fransız usülü salyangozların tadına bakan festival katılımcıları, karar vermekte zorlandı. Salyangoz ile escargortun birbirinden lezzetli olduğunu ifade eden katılımcılar hem Türk hem de Fransız şefi galip ilan etti. Böylece kazanan, dostluk ve lezzet oldu.
Düellonun moderatörü Adnan Menderes Üniversitesi Kuşadası Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Emrah Sezgin Köksal, salyangozun bol protein içeren bir besin olduğunu belirterek, “Bitkilerin filiz yaprakları ile beslenen salyangoz Girit ve Akdeniz mutfağının sevilen bir lezzetidir. Kuşadası’nda da çok sayıda Giritli yaşadığı için salyangoz yahnisi doğal olarak kent kültürümüzün de bir parçasıdır” dedi.