Uluslararası PEN’den Norveç’e adalet çağrısı

Uluslararası PEN, Başkan Yardımcısı William Nygaard’a yönelik cinayet teşebbüsüyle ilgili davanın Norveç adli makamlarınca reddedilmesini endişe verici olarak niteledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - PEN Norveç Başkanı iken silahlı saldırıya uğrayan Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı William Nygaard’ın davasının Norveç adli makamlarınca düşürülmesi üzerine Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) bir bildiri yayımladı.

Bildiride şu sözlere yer verildi:

“Uluslararası PEN, Norveç'in önde gelen yayıncılarından, Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı ve PEN Norveç'in eski başkanı William Nygaard'ın yönelik cinayet teşebbüsüyle ilgili davanın Oslo Bölge Savcılığı tarafından düşürülmesi kararından duyduğu derin hayal kırıklığı ve endişeyi ifade ederek PEN Norveç'i desteklemektedir. Uluslararası PEN, Nygaard'a yönelik menfur saldırı için adalet çağrısını yinelemektedir. Tüm sorumlular hesap vermelidir.

9 Nisan 2024 tarihinde Oslo Bölge Savcılığı William Nygaard'ın öldürülmeye teşebbüs edilmesiyle ilgili davayı düşürdü. 11 Ekim 1993 tarihinde, Norveç'in en büyük yayınevlerinden olan Aschehoug'un yayın yönetmeni olan Nygaard, Oslo'daki evinin önünde üç el ateş edilerek ağır yaralanmıştı. Aylarca hastanede kaldı.

William Nygaard, saldırıyı yazar Salman Rüşdi’ye verdiği destek ve Aschehoug'un Rüşdi'nin Şeytan Ayetleri kitabını Norveççe olarak yayınlamasıyla ilişkilendirdi. Ancak Norveç polisinin Nygaard'ı öldürme girişimi ile İran'ın eski lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin 1989'da Rüşdi, kitap ve yayıncıları aleyhine yayınladığı fetva arasında bir bağlantı olduğunu kabul etmesi beş yıl sürdü. Nygaard'a yönelik saldırıyla ilgili olarak kimsenin şüpheli olarak adlandırılmadığı ya da suçlanmadığı dava 2007 yılında düştü.

Norveç'in özel soruşturma birimi Kripos, yazar ve gazeteci Odd Isungset'in 'William Nygaard'ı Kim Vurdu?' adlı kitabının yayınlanmasının ardından 2009 yılında davayı yeniden açtı. Ekim 2018'de, zaman aşımı süresinin dolmasından iki gün önce, Kripos iki kişiyi Nygaard'ı öldürmeye teşebbüsle suçladı. Soruşturma, Kripos'un Oslo Bölge Savcılığı'na sunduğu ve delil yetersizliği nedeniyle davanın düşürülmesini önerdiği Eylül 2023'e kadar devam etti.

William Nygaard'ın hukuk ekibi davanın kapatılması kararına itiraz edeceklerini söyledi. PEN Norveç daha önce Nygaard davasının polis tarafından ele alınışına ilişkin bağımsız bir kamu soruşturması açılması çağrısında bulunmuştu.

Uluslararası PEN adalet ve hesap verebilirlik çağrısını yineliyor. William Nygaard'ı öldürmek isteyenlerin cezasız kalmasına izin verilmemelidir.”