Uluslararası uzmanlardan Merkez Bankası yorumları: Döviz, borç, enflasyon...

Merkez Bankası'ndaki görev değişikliği dünya basınında geniş yer buldu. Uluslararası yatırım uzmanların yorumlarında, döviz, enflasyon ve borç dengesinde kriz uyarıları öne çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Naci Ağbal’ın cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınması ve yerine eski AK Parti Milletvekili, Yeni Şafak yazarı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesi dünya basınında geniş yankı buldu. Kararı uluslararası ajanslara yorumlayan analistler, piyasaların döviz üzerinden sert bir tepki vermesinin beklendiğini söyledi.

'TL'DE BÜYÜK DÜŞÜŞLERİ VE BORÇLAR DENGESİ KRİZİNİ TETİKLEYEBİLİR'

Londra merkezli danışmanlık şirketi Capital Economics'ten Jason Tuvey, Ağbal'ın görevden alınmasının Türkiye'de yeni bir döviz ve borçlar dengesi krizi riskini artırdığını belirtti. Tuvey,  "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Naci Ağbal'ı cuma günü geç saatlerde merkez bankası başkanlığından alma yönündeki şok kararının, piyasalar pazartesi günü açıldığında TL'de büyük düşüşleri tetiklemesi muhtemel. Merkez Bankası'nın ülkenin enflasyon sorunuyla mücadele etme çabaları son bulmuş görünüyor ve Türkiye'de zorlu bir ödemeler dengesi krizi (bir kez daha) gerçek bir ihtimal haline geldi" yorumu yaptı.

'ENFLASYON SORUNU KÖTÜLEŞECEK'

Tuvey, "Erdoğan'ın adımı, Türkiye'deki bütün gücün kendisinde olduğuna şüphe bırakmıyor ve bu durum, faiz indirimiyle sonuçlanacak. Türkiye'nin enflasyon sorunu daha da kötü hale gelecek" dedi.  

'PİYASALAR ÇİRKİN BİR TEPKİ VERECEK' 

Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetimi Kıdemli Stratejisti Tim Ash ise 'kararı gerçekten aptalca' diye yorumladı. "Bu karar, ülkenin tarihinde hatırlayabildiğim en kötü kamu politikası kararı olarak neredeyse Brexit kadar kötü" diyen Ash, "Piyasalar düşüncelerini pazartesi günü ifade edecektir ve bu, çirkin bir tepki olacak gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

'PARA POLİTİKASI KARARLARI DENGESİZ'

Yatırım bankası TD Securities'in uzmanlarından Cristian Maggio, "Bu açıklama, Türkiye'de özellikle de parasal konularda alınan politika kararlarının dengesiz doğasını ortaya koyuyor. Türk lirası kolayca yüzde 10-15 değer kaybedebilir. Bunun pazartesi günü, Asya'da alım-satım açıldığında başladığını göreceğiz" dedi. 

'FAİZİN NE KADAR HIZLI DÜŞÜRÜLECEĞİ ÖNEMLİ'

Rabobank stratejistlerinden Piotr Matys, "Kilit önemdeki soru, Kavcıoğlu'nun, selefinin kasımdan beri yaptığı toplam 875 baz puanlık faiz artışını ne kadar hızlı tersine çevirmeye çalışacağıyla ilgili. Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısında son yapılan 200 puanlık artışı tersine çevireceğini düşünmek mantıklı. Böyle bir adım, baskın durumdaki enflasyon riskinden dolayı piyasalar tarafından onaylanmayacaktır" diye konuştu.

FINANCIAL TIMES: ŞOK BİR ADIM

Financial Times gazetesi ilgili haberinde kararı 'TL üzerindeki baskıyı artıracak şok bir adım' olarak nitelerken, "Bu değişiklik, yatırımcıların, Merkez Bankası'nın Erdoğan'dan bağımsızlığını ortaya koyacağı yönündeki umudunu muhtemelen ortadan kaldıracaktır" ifadelerini kullandı. Wall Street Journal da kararı 'sürpriz bir adım' diye niteledi. (DIŞ HABERLER)