UNESCO Dünya Mirası: Anadolu’nun ahşap camileri
Nakış gibi işlenen, emekle inşa ve ahşap veya ahşap direkli camilerin her biri sanat eseri gibi... Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir, Kastamonu ve Konya’da bulunan beş camiyi ziyaret etmeyi unutmayın.
DUVAR- Mimari malzeme olarak genellikle kesme taşın kullanıldığı Anadolu-Türk mimarisinde, ahşap tavanlı olan ve bu tavanın ahşap desteklerle taşındığı camiler, özel bir yapı grubunu oluşturuyor. 13. ve 14. yüzyılda özellikle Anadolu’nun iç ve batı bölgelerinde inşa edilen bu yapılardaki ahşap kullanımı, Türklerin Orta Asya ve Horasan Bölgesi’ndeki mimari üslubunu hatırlatıyor. Yapı içlerindeki ahşap yüzeylerin kalem işi adı verilen süslemelerle bezeli olduğu bu camiler, dıştan sade görünümlerine karşın renkli bir iç mekâna sahip.
Belirli bir yapı tipinin seçkin örneklerini temsil eden bu ahşap camiler kapıları, minberleri, sütunları, sütun başlıkları, tavan kirişleri ve konsolları ile birlikte mimari donatısında ustaca kullanılan ahşap oymacılığı ve işçiliği açısından da oldukça önemli.
Anadolu’daki pek çok örnek arasından mimari ve sanatsal özellikleri, korunmuşluk ve bütünlük durumuna göre Türkiye’nin beş farklı ilinde bulunan beş tarihi ahşap cami, “Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri” olarak 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı.
Benzersiz bir ahşap taşıyıcı sistemle inşa edilen bu beş cami Afyonkarahisar’daki Ulu Camii, Ankara’daki Ahi Şerafettin Camisi, Eskişehir’deki Sivrihisar Ulu Camii, Kastamonu’daki Mahmut Bey Camisi ve Konya’daki Eşrefoğlu Camisi.