Üniversite adaylarının tercih haritası: 84 bölümü tek bir kişi bile seçmedi
Bu yıl 2 milyon 995 bin 638 üniversite adayının yarıştığı YKS’de toplam 21 bin 783 program için 24 milyon 277 bin 711 tercih yapıldı. 84 bölümü ise tek bir aday bile listesine eklemedi.
DUVAR - Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, bu yıl üniversite adaylarının yaptığı tercihlerin haritasını Hürriyet’e çıkardı. Ünsal’ın yaptığı analize göre, iki yıllık bölümlerde en çok açık öğretim programları tercih aldı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümü 164 bin 410 adayın tercih listesinde yer aldı. İkinci ise Erzurum Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde aynı bölüm oldu.
Hürriyet'ten Zülal Atagün'ün haberine göre; örgün öğretimde iki yıllık bölümlerde ise en yüksek tercihi Kütahya Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Uzmanlığı bölümü aldı. 19 bin 251 kez tercih edilen bu bölümde, bir kontenjan için 458 aday tercih yapmış oldu. Ünsal bu sonuçla ilgili olarak, “Bu bölüm yeni açılıp ilk kez öğrenci aldı. Dolayısıyla adaylar yeni ve puansız gördüğü bölümü yazmak istemiş. Bu sayede 349 puanı olmuş ve 425 bininci sıradan öğrenciler girebilmiş” dedi. İki yıllık örgün öğretim bölümleri arasında yıldızı parlayan diğer bir alan ise yeni açılan siber güvenlik bölümleri oldu. Bu bölümler için İstanbul Teknik Üniversitesi’ni 17 bin 200, Ankara Üniversitesi’ni 16 bin 141 öğrenci tercih etti. Ardından aynı bölümde Ege ve Gebze Teknik üniversiteleri yer aldı. Yeni açılan Marmara Üniversitesi Psikoloji bölümü ise12 bin 184 öğrenci tarafından tercih edilerek 4 yıllık programlar arasında en çok tercih alan bölüm oldu.
Bu yıl YKS’de ilk 50 binde yer alan adaylar tıp fakültelerini toplam 351 bin 703 kez tercih etti. Mühendislik bölümleri ise 1 milyon 210 bin 560 tercih aldı. Bu bölümler arasında bilgisayar ve yazılım mühendislikleri öne çıktı. Öğretmenlik bölümlerini ise 768 bin 835 aday tercih etti. En gözde öğretmenlik bölümü ise özel eğitim öğretmenliği oldu.
Salim Ünsal’ın tercih analizine göre; 84 programı tek bir aday bile listesine eklemedi. Ancak bu bölümlerin çoğu Türkiye’deki devlet üniversitelerinin Uluslararası Ortak Lisans Programı (UOLP) adı altında KKTC, Azerbaycan, Kırgızistan ve Bosna Hersek gibi ülkelerle ortak yürüttüğü ücretli bölümler. Kalanı ise devlet üniversitelerinde KKTC uyruklu öğrencilere ayrılan kontenjanlar. Ünsal’a göre, öğrenciler uluslararası ortak lisans programlarını ülkelerin popülerliğine göre tercih ediyor. Bu bölümlerin seçilmesi halinde öğrenciler toplam eğitim süresinin yarısını söz konusu ülkedeki üniversitede geçiriyor. Hiçbir listeye giremeyen uluslararası ortak programlardan bazıları şöyle: