Üniversite hukuk tanımıyor: Prof. Sevgi'nin hakları 7 aydır ödenmedi

Okan Üniversitesi hakkında işe iade kararı verilen Prof. Levent Sevgi'nin haklarını 7 aydır ödemedi. Üniversite yönetimi mahkeme kararına itiraz etti ancak bölge idare mahkemesi bu itirazı reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Covid 19 pandemisi sürecinde Okan Üniversitesi’nin uygulamalarını sosyal medya hesabından eleştirdiği için işine son verilen Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Levent Sevgi için Bölge İdare Mahkemesi haklarını iadesi yönünde karar verdi. Üniversitedeki uygulamaları eleştiren, araştırma görevlilerine düşük maaş teklif eden ve emekli profesörleri ücretsiz izne gönderen üniversitenin tutumuna tepki gösteren Sevgi bu durumu kamuoyuyla paylaşmıştı. Üniversite yönetimi de ‘üniversitenin itibarı zedeleniyor’ diyerek Sevgi’nin iş akdini feshetmişti.

‘ELEŞTİRİ İŞ AKDİ FESHİNE GEREKÇE OLMAZ’

İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 20 Nisan’da üniversite yönetiminin Sevgi'nin iş akdini feshetmekle 'hukuka aykırılık' teşkil ettiği yönünde karar verdi. Mahkeme saydığı gerekçelerle şu yönde görüş bildirdi: “Her ne kadar davacının, üniversite tarafından ücretsiz izne ayrılması ile ilgili yaptığı eleştiri, sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında açılan disiplin soruşturmasına rağmen ısrarcı olması ve hakkında ayrı ayrı disiplin soruşturmalarına konu olabilecek başka fiilleri olduğundan bahisle dava konusu işlemle iş akdinin feshi işlemi gerçekleştirilmiş ise de, görevinde başarısız olduğu veya görevini ihmal ettiği konusunda herhangi bir bilgi belge gösterilmedi.”

Ancak üniversite yönetimi İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin bu kararına itiraz ederek davayı bir üst mahkeme olan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 7. Dairesi’ne taşıdı. 7. Daire ise üniversite yönetiminin ileri sürdüğü iddiaları söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görmedi. İdare Mahkemesi, İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin kararını hukuka uygun bularak Sevgi’nin eleştiri yapmasının ve bunu sosyal medyada paylaşmasının, basında bu yönde bilgiler yer almasının kişinin iş akdine son verilmesi için gerekçe olamayacağına hükmetti.

REKTÖR ‘HAKLARINIZ ÖDENECEK' DEMİŞTİ

Üniversite rektörü Mustafa Koçak, Nisan ayındaki işe iade kararından sonra Sevgi’ye yazılı olarak şu maili gönderdi: “Yolumuzu ayırıyoruz, katkılarınız için teşekkürler, yasal haklarınızı ödeyeceğiz.” Ancak aradan 7 ay geçmesine rağmen Sevgi’nin kıdem ve ihbar tazminatları ödenmedi.

'ZATEN İŞTEN ÇIKARDIK BAŞKA CEZAYA GEREK YOK DİYEMEDİLER'

Sevgi’nin işine son verildikten sonra üniversite yönetimi tarafından ayrıca hakkında disiplin soruşturması da başlatıldı. Sevgi yaşadıkları hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Söz, imza namustur düsturundan bihaber, üstelik hukuk profesörü bir rektörün imzasına sahip çıkmamasını tarihe not edelim ve geçelim. Biraz uzun sürebilir, zahmetli de olabilir ama hakkımız olanı hukuk yoluyla alacağımızdan kuşkumuz yok. İstanbul Okan Üniversitesi hakkımda ikinci bir disiplin soruşturması başlattı. Koskoca üniversite yönetiminde aklı başında, disiplin yönetmeliğini ve disiplin süreçlerini bilen bir tane bile profesörün olmadığını görmek ne acı. Disiplin soruşturmasında Üniversite Disiplin Kurulu'nun ‘Zaten işten çıkardık, başkaca ceza vermeye gerek yok’ diyerek oy birliği ile ceza vermemesi disiplin kurulunda hukuk profesörü rektör dahil bir tek profesörün bile ‘Yahu, işten çıkartma diye bir disiplin cezası yok, uydurmayın’ diyememesi gerçekten acınası bir durum.”