Üniversitede 'tasarruf': ODTÜ’de yaz okulu ders sayısı yarıya düştü

Kamuda tasarruf paketi üniversiteleri de etkiledi. ODTÜ'de yaz okulu derslerinin sayısı azaltılırken öğretim üyelerinin ücretlerine de zam yapılmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kamuda tasarruf paketinin etkileri üniversitelere de yansıdı. Birçok üniversite yaz okulu açmayacağını duyurdu, Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) yaz okulu döneminde açılan ders sayısı yarıya düşürüldü. Ders açılmaması nedeniyle mezun olacak birçok öğrenci ise okulu bir dönem daha uzatmak zorunda kaldı. Yaşananların öğretim görevlilerinin ücretlerinin artmamasının bir sonucu olarak değerlendiren öğrenciler, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Evrensel'den Defne Yılmaz'ın haberine göre, ODTÜ’de daha önce yaz okulunda açılan derslerin birçoğu bu dönem açılmadı. Bu bölümlerden biri olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’nde de açılan ders sayısı geçen seneye kıyasla yarıya düşürüldü ve geçen sene 6 olan ders sayısı bu sene 3’e indi.

ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ÜCRETLERİNE ZAM YAPILMADI

Konuya ilişkin öğrencilerin sorularına karşılık üniversite tarafından atılan mailde yaz okulunda öğretim görevlilerinin ders açmalarında gönüllülük esas olduğunu ve bölümün üstüne düşen ’teşvik’i sağladığı öne sürüldü. ODTÜ rektörlüğü yaz okulunda açılacak derslere bütçe ayırmazken öğrencilerin her sene daha fazla ödediği harç ücretlerinin büyük bir kısmı rektörlüğe gidiyor. Aynı zamanda öğretim üyelerine geçtiğimiz sene dahi yaz okulu için verilen ek maaş öğretim üyeleri için yetersizken artan enflasyona rağmen geçen seneden bu seneye zam yapılmadı.

ÖĞRENCİLER MAĞDUR

Yaz okulunda derslerin geçtiğimiz senelerden daha az açılmasıyla mağdur olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencileri mağduriyetlerinin giderilmesi için bölüm başkanlığına, imzacı öğrencilerin isimlerinin bulunduğu bir mail gönderdi. Onlarca öğrenci gönderdikleri mailde, bütünleme sınavının olmadığını ve yaz okulunda daha fazla ders açılması istediklerini belirtti. Kamuda tasarruf paketinin eğitimdeki etkilerini gören öğrenciler gelecek senelerde derslerin daha az açılmasından ve ekonomi şartları ağırlaşırken öğrenciliklerinin uzayacağından endişe ediyor.

(HABER MERKEZİ)