Üretici çözüm arıyor: 'Fındığı keselim devlet de kurtarsın biz de kurtaralım'
Fındıkta hasadın sonuna yaklaşılırken, üretici verilen fiyatın ancak maliyete denk geldiğini söyleyerek nasıl geçineceğini düşünüyor. Üreticiler fındığın gelir kapısı olmaktan çıktığını vurguluyor.
GİRESUN - Karadeniz Bölgesi'nde 500 bin ailenin geçim kaynağı olan fındıkta hasadın sonuna yaklaşılmasına rağmen üreticinin yüzü gülmüyor. Dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini elinde bulunduran Karadenizli üreticiler, 84 liralık fiyatın maliyetleri karşılamaktan öteye geçemediğini belirtiyor, artık gelir kapısı olmadığını ifade ediyor. Fındıkta tekelleşmenin başlamasıyla üreticinin gözden çıkarıldığını vurgulayan çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alım politikasının kendilerini mağdur ettiğini dile getirdiler.
ÜNAL: MALİYETLER 3 KAT ARTTI, FINDIK YÜZDE 60 ARTTI
Giresun'un Bulancak ilçesinde fındık üreticiliği yapan Oğuzhan Ünal, yıllardır bahçelerinde en kaliteli ürünü yetiştirmek için uğraş verse de emeğinin karşılığını alamadığını söylüyor. Fındığa verilen fiyatın maliyetine denk geldiğini belirterek, artık üretimle geçim sağlamanın imkanı kalmadığını vurgulayan Ünal, verilen fiyatın asla memnun etmediğini ifade etti:
"İşçi maliyetleri 2 katına çıktı. Geçen yıl 300 lira civarında olan yevmiye ücreti bu yıl 700-750 lira oldu. 2 yıl önce gübre attığımda çuvalını 170 liraya almıştım. Geçen yıl çok artış olunca almadım. Gübre atmayınca da mahsul geri gidiyor. Bu yıl atmaya karar verdim. 570 liraya aynı çuvalı aldık. Fındıktan artık kazanamıyoruz. Fındık parasıyla geçindiğini söyleyen yalan konuşur. Fındık fiyatının geçen yılın en az 2 katı olması gerekiyordu. Fındık üreticileri olarak kırgınız. Bedenimiz fındık bahçesinde ama aklımız borçlarda, kredilerde."
KARADEMİR: İTALYAN FİRMASI 10 MİLYAR DOLAR KAZANIYOR, BİZ HAMALLIĞINI YAPIYORUZ
Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde üretim yapan İsmail Karademir de AK Parti iktidarının uyguladığı tarım politikaları ile fındığı bitirdiğini dile getirdi. Fındığın eskiden bölgede önemli bir gelir kaynağı olduğunu ve üreticinin yıllık harcamasını fındıktan elde ettiğini ifade eden Karademir, şimdilerde ise sadece tekellerin kazandığı bir sektör haline geldiğini belirtti. Bahçesinde günlük hasadı taşırken görüştüğümüz Karademir, şöyle konuştu:
"Üreticiyi kimsenin düşündüğü yok. Herkes sarayında, zevkinde, sefasında. İtalyan firmasının kucağına bırakıldı fındık üreticisi. Onlar bizim fındığımızdan yılda 10 milyar dolar kâr ediyor, biz sadece hamallığını yapıyoruz. Bu işi artık dedemizden, atamızdan kaldığı için kâr, zarar bakmadan yapıyoruz. Yoksa biz de gurbete gideriz. 2005'te fındık 7,5 lira, altın 20 liraydı. 2 kilo fındık 1 tüp alıyordu. Yevmiye 20 liraydı. Benim babamın 8 çocuğu var. Buradaki fındığın geliri ile 8 çocuğunu üniversite okuttu, köyde de çarşıda da arsasını aldı, evini yaptı. Ben babamdan daha çok bakım yapıyorum, maliyetin üstüne çıkarsak iyi. Fındık için çözüm; bence kökten keselim devlet de kurtarsın biz de kurtaralım."
CHP'Lİ GEZMİŞ: FİKRİMİZ DİKKATE ALINMIYOR
CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş de bölgede üreticilerin çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirtti. Fındık üreticisinin yüzünün gülmediğini kaydeden Gezmiş, ürüne minimum 120 lira fiyat verilmesi gerektiğini ve fiyat belirlenirken üretici örgütlerinin, ziraat odalarının fikrinin alınmasının önemine dikkat çekti.
Giresun fındığının normal fındıklardan tombul olduğunu ve 5 lira daha değerli olması gerektiğini ifade eden Gezmiş, uyarılarının dikkate alınmadığını da sözlerine ekledi.