Urfa'da çöken binalar var: Tahribat gün aydınlanınca ortaya çıktı
Depremin etkilediği illerden Urfa'da bazı binalar çöktü. Depreme sabaha karşı uykuda yakalanan Urfalılar, panik halinde sokağa döküldü.
Fatma Keber
URFA - Maraş ve Antep'te ardı ardına yaşanan depremler, Urfa, Hatay, Diyarbakır gibi pek çok kentte hissedildi. Bu illerde çöken binalar ve enkaz altında kalanlar var.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yaptığı açıklama ile Urfa'da şimdiye kadar 18 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kişinin yaralandığını, 60 binanın da yıkıldığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı son açıklama ile 10 ilde hayatını kaybeden sayısının toplam 912'ye yükseldiğini, 5 bin 385 kişinin yaralandığını, enkaz altından kurtulan kişi sayısının 2 bin 470 olduğunu söyledi.
Erdoğan'ın açıklamasından bir kaç saat sonra bazı bilgiler AFAD tarafından güncellendi. Buna göre, şimdiye kadar 1498 kişi hayatını kaybetti. Yıkılan bina sayısı 3 bine yaklaştı.
'HALK KÖTÜ HAVA KOŞULLARINA RAĞMEN SOKAKLARDA'
Urfa'da deprem nedeniyle halk büyük panik yaşadı. Halk, sabah saat 04.00 civarında büyük bir gürültü ile uyandı. Bizim yaşadığımız bina da sallanıyordu. Evdeki eşyalar yere düşüyordu. Büyük panik içinde binadan çıktık. Binanın giriş camlarının kırıldığını gördük. Sokakta bizim gibi pek çok kişi vardı. Kimisinin ayakları çıplak pijamalı haldeydi. Bulunduğumuz Haliliye ilçesi, Bahçelievler Mahallesi'nde bazı binalar hasar aldı. Bazı binaların da bir kısmı çöktü. Aldığımız bir habere göre İpekyolu'nda bir bina tamamen çöktü. Bir süre sonra bulunduğumuz yere kurtarma ekipleri ve sağlık çalışanları geldi. Hava koşullarının kötü olması sokağa çıkan insanları çok etkiledi. Bu sırada yağış başladı. Sokaklarda ateş yakan var, camilere sığınanlar var.
GÜN AYDINLANINCA TAHRİBAT DAHA NET ORTAYA ÇIKTI
Günün aydınlanmasıyla depremin yarattığı tahribat daha net ortaya çıktı. Şehir merkezinde yıkılan çok sayıda bina var. Halk, yıkılan binaların etrafından uyarılara rağmen ayrılmak istemiyor. Enkazdan çıkarılan yakınlarını bekliyor.
Bahçelievler Mahallesi'nde ağır hasarlı bir binanın yıkılışına da tanıklık ettik. Bir yetkili, yıkılan binanın boşaltılmış olduğunu söyledi ancak yine de ekipler arama çalışması yapıyor. Aynı anda bir doğal gaz patlaması da yaşandı. Urfa'nın merkezindeki eski evler de boşaltılıyor. Eski binaların çoğunda hasar var. Burada halk büyük endişe yaşıyor.
'BATTANİYE, GIDA VE ÇOCUK BEZİ ACİL İHTİYAÇLAR ARASINDA'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem nedeniyle hayatını kaybedenler ve yaralananlarla ilgili bilgi verdi. Oktay, 10 ilin etkilendiği depremde toplam; 284 can kaybının yaşandığını, 2 bin 323 yaralı olduğunu ve 1710 binanın yıkıldığını söyledi. Oktay'ın verdiği bilgilere göre, Urfa 18 kişi hayatını kaybederken, 200 kişi yaralandı, 60 bina da yıkıldı.
Oktay, diğer şehirlere ilişkin de şunları söyledi: "Maraş'ta 70 vatandaşımızı kaybettik. Bu sayıların artacağını tahmin ediyoruz. Maraş'ta 200 yaralı, 300 bina yıkıldı. Hatay'da 4 can kaybı, 7 yaralı ve 200 yıkım var. Osmaniye'de 20 kayıp, 200 yaralı ve 83 yıkılan bina; Adıyaman'da 13 kayıp, 22 yaralı, 100 yıkılan bina; Diyarbakır'da 14 vefat; Urfa 18 kayıp, 200 yaralı, 60 yıkılan bina; Antep'te 80 ölü, 581 yıkılan bina; Kilis'te 8 öl, 50 yıkım; Adana'da 10 ölü, 118 yaralı; Malatya'da 47 ölü, 550 yaralı ve 300 yıkılan bina var. Toplam; 284 can kaybı, 2323 yaralı ve 1710 yıkılan bina var."
CHP Kilis İl Başkanı Emre Gündüz, şunları söyledi: "Kilis merkezde iki bina yıkıldı, üç vatandaşımız hayatını kaybetti. Musabeyli ilçesinde sekiz bina yıkıldı. Resmi rakamlara göre dört ölü var ama bu sayının daha çok olduğu söyleniyor. Şu anda Kilis'te vatandaşlarımız sokakta. Enerji ve iletişim sorunu yaşanıyor. Bunun için ek aletlere ihtiyacımız var. Ayrıca battaniye, gıda ve çocuk bezi öncelikli ihtiyaçlarımız arasında yer alıyor."
Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı son açıklama ile hayatını kaybeden sayısının toplam 912'ye yükseldiğini, 5 bin 385 kişinin yaralandığını, enkaz altından kurtulan kişi sayısının 2 bin 470 olduğunu söyledi.