Urfa'da doğaya salınan kelaynak öldü
Urfa'da koruma altında olan ve 30'u doğaya salınan kelaynak kuşlarından biri ölü diğeri ise yaralı bulundu. Önceki gün doğaya salınan kuşların dördüne takip amaçlı GPS cihazı takılmıştı.
Fatma Keber
URFA - Urfa'da dün doğaya salınan 30 kelaynak kuşundan biri öldü, biri de yaralı bulundu.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve son yıllarda popülasyonu artan kelaynak kuşları Birecik ilçesindeki Fırat Nehri kenarında bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Birecik Şefliği Kelaynak Üreme İstasyonu’nda koruma altında tutuluyor.
Dün bu istasyondan 30 kelaynak kuşu doğaya salındı. Kuşların 4'üne göç yolunun izlenmesi amacıyla GPS cihazı takıldı. Bu Kelaynaklardan 2'si bugün bir vatandaş tarafından Akçakale ilçesi sınırlarında bulundu. Kuşlardan çip takılı olan ölü, diğeri ise yaralı halde bulundu.
Mehmet Donuk adlı yurttaş sabah saatlerinde iki kelaynağı Kepezli köyünde tarlasının yakınında fark etti.
Elektrik trafosuna yakın bir bölgede bulduğu bir kuşun akıma kapılması sonucu öldüğünü tahmin ettiğini ifade Donuk şunları söyledi: "Dün akşam saatlerinde tarlada iken bu kuşların havada uçtuğunu gördüm hatta videoya da çektim onları. Bu sabah saat 5 gibi tarlaya giden bir arkadaşım beni aradı, 'Dün gördüğümüz kuşlar burada. Bir tanesi yerde bir tanesinin de kanadı kırık vaziyette duruyor' dedi. Muhtemelen elektrik çarpmış. 112'yi aradım, Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü'ne yönlendirdiler. Herkesi aradım ama kimseye ulaşamadım. Ben de şu anda yaralı olan hayvanı evde beslemeye çalışıyorum su veriyorum elimden geldiği kadar."
'YETKİLİLER GELİP KUŞLARI ALSIN'
Yetkililerin bir an önce kendisine ulaşıp kuşları almasını ve yaralı olanı tedavi etmelerini isteyen Donuk "Elimden geleni de yapıyorum hayvanın yaşaması için. Bu kuş türünün dünyada nadir göründüğünü, neslinin tehlikede olduğunu ve Türkiye'de sadece Birecik'te bulunduklarını biliyorum. Dün zaten görür görmez bu kuşların olduğunu tahmin etmiştim."
SAYILARI ARTTI
Bölge halkının "bereket sembolü" olarak nitelediği, dünyada Fas ve Türkiye'de bulunan kelaynaklar, Birecik'te koruma altında bulunuyordu. Bu yıl 57 yavruyla beraber istasyondaki kelaynak sayısı 334'e ulaşmıştı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve Ortadoğu Ornitoloji Derneği (OSME) işbirliğiyle temin edilen güneş enerjisi ile çalışan GPS cihazı, salınan kelaynaklardan 4'üne takıldı. Kuşların göç yolunu unutmamaları ve yolun izlenmesi amacıyla bu yıl istasyondaki 30 kelaynak, veteriner kontrolünden geçirilerek ayakları numaralandırılıp kanat ve gaga boyları ölçüldükten sonra dün doğaya salındı.
GPS takılan kuşlara bir de isim verilmişti. Yaşça büyük olana Şanlıurfa, genç kelaynağa ise Birecik, Halfeti ve Fırat isimleri verilmişti.