Urfa'da elektrik kesintileri: DEDAŞ aşırı tüketimi, halk eskiyen hatları işaret ediyor

Urfa'daki günlerce süren elektrik kesintilerinden halk rahatsız. DEDAŞ'ın yatırım yapmadığını söyleyen halk, sorunlarına bir an önce çözüm bulunmasını talep ediyor.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

URFA - Hava sıcaklığının 50 dereceyi bulduğu Urfa’da, saatlerce hatta günlerce süren ve sık sık yaşanan elektrik kesintileri yüzünden cihaza bağlı hastalar, yaşlılar ve çocuklar zor günler geçiriyor.

Kesintilerin nedenine dair Urfalılar, eskiyen hatlara işaret ederken DEDAŞ (Dicle Elektrik Dağıtım AŞ.), bu durumun aşırı tüketimden kaynaklandığını ifade ediyor. 

'DEDAŞ YATIRIM YAPMIYOR'

Urfa'da elektrik kesintileri ilk kez yaşanmıyor. Önceki yıllarda da yaz aylarında benzer kesintiler sık yaşanıyordu. Bu kesintilerin bir kısmı arıza kaynaklıyken bir kısmı da DEDAŞ’ın 'borç ve kaçak kullanımı' gerekçe göstererek yaptığı kesintilerdi.

Bu yıl da tablo değişmedi. Konuyu Meclis’e taşıyan MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz da hükümetin bir an önce konuya çözüm getirmesini istedi. “Urfa'nın şu anda hiç tadı yok” diyen Özyavuz, kesintilere ilişkin şunları söyledi: “Ne kırsalda ne merkezde elektrik yok. 8 saat uygulaması yapılıyor birkaç yerde ve tek faz gönderiyorlar. ‘Kimse para ödemedi’ diyorlar ama burada mesele, 'para verdi vermedi' meselesi değil. Şu anda DEDAŞ işçileri  de işi yavaşlatmış, ücretleri ile ilgili sıkıntıları var. Ancak DEDAŞ yatırım yapmadığı için şu anda her tarafa elektrik veremiyor.”

‘ÇAĞ DIŞI OLARAK GÖRÜYORUM’

Hatlarda sıkıntı olduğunu bildiren Özyavuz, borç var denerek borcu olmayan kişilerin cezalandırılmasına tepki gösterdi: “Birileri elektrik parasını ödemiyor diye diğer insanların elektriğini kesmeyi çağ dışı olarak görüyorum. Yaz sezonundayız ve Urfa gerçekten çok sıcak. Evinde tedavi gören, cihaza bağlı olan hastalar var, en çok bunlar zorlanıyorlar. Biz de kendileriyle görüşüyoruz ama tam olarak bir çözüm bulunduğunu sanmıyorum.”

“Hükümetin DEDAŞ’la ilgili bir çözüm bulması lazım" diyen Özyavuz, DEDAŞ’ın hatları yenilemesi, yangın ihtimaline karşı elektrik direklerini tarlalardan geçirmemesi ve beton direkleri kullanması gerektiğini söyledi. Özyavuz, elektrik hatlarının yerin altına alınması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

“Bu durumu sadece Urfa'da görüyoruz. Diğer şehirlerde bunlar yer altından gidiyor, bir tek aydınlatma direkleri dışarıda” diye konuşan Özyavuz, daha önce Meclis’te dile getirdiği öneriyi yineledi: Bu işi şirket yapamıyorsa, devlete bıraksın.

'ŞU ANDA 40 KÖY ELEKTRİKSİZ'

Elektriğin 1985 yılında yapılan hattan sağlandığını söyleyen ve kesintilere tepki gösteren Bozova'nın Boztepe köyünde yaşayan Haydar Dağ, “Teller zaten havalar ısındığı zaman etkileniyor ve elektrik sürekli düşük geliyor. Elektrik dün saat üçte gitti gece geldi. Daha sonra yine gitti ve hala da yok. Bu durum sürekli böyle, mağdur oluyoruz. Hatta şu anda telefonlarımıza bile cevap vermiyorlar. 186 bile devre dışı bırakılmış durumda” dedi. 

Kesintiler nedeni ile büyük sorunlar yaşadıklarına vurgu yapan Dağ, “Kurban Bayramı’nda kestiğimiz kurbanın etleri bile çürümek üzere çünkü buzdolapları çalışmıyor. Enerjiyi Suruç’tan alıyoruz ama onlar da bizim gibi aynı kaderi yaşıyor. Bu sıcakta 40’tan fazla köy bu durumda” ifadelerini kullandı. 

'DEDAŞ ELEKTRİĞİ KESEREK HALKI CEZALANDIRMAKTAN DERHAL VAZGEÇMELİ'

Güneydoğu Anadolu Mısır Üreticileri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Müslümoğlu ise kesintilerin halkın yaşam hakkını ihlal ettiğini söyledi.

Müslümoğlu, “Çiftçilerimiz zarar ediyor. Kesintiler günlük 8 saati buluyor. 45 dereceyi bulan sıcaklarda insanların sağlığı da etkileniyor. Buna bağlı olarak tarımsal ürünler ve bitkiler kuruyor, ürünler zarar görüyor” diye konuştu.

Bölgede normalde enerjinin yüksek olduğunu söyleyen Müslümoğlu, “Buna rağmen yapılan bu kesintiler, halkı cezalandırmaktır. Bütün bu hukuksuz yaklaşımlar DEDAŞ’ın ‘kaçak kullanım var’ bahanesiyle üstü örtülmek isteniyor. Halkımızın içinde olduğu bu duruma Enerji Bakanlığı başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlar da kayıtsız kalıyor" dedi.

Konuya ilişkin ulaştığımız bir DEDAŞ yetkilisi ise kesintinin nedenine ilişkin aşırı tüketime işaret etti: “Şanlıurfa genelinde tarımsal sulama ve anız yangınlarının oluşturduğu olumsuz etkiye bir de klimalar eklenince ortaya çıkan aşırı tüketim, elektrik şebekelerinde arızalara ve kesintilere neden oluyor.” 

VALİ TALİMAT VERDİ

Öte yandan Vali Hasan Şıldak başkanlığında, il genelinde yaşanan elektrik enerjisi kesintileri ile ilgili enerji dağıtım şirketleri ve kamu kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla toplantı gerçekleştirildi.

Şıldak, şehir merkezi başta olmak üzere Urfa’da elektrik hizmetlerinin sunumunda meydana gelen aksamaların giderilmesi, Urfalıların mağduriyetlerinin önlenmesi için bütün tedbirlerin alınması, her tür imkanın kullanılarak sorunun çözülmesi talimatını verdi. Mağdur olanların taleplerini toplantıda gündeme getiren Şıldak, "Kesintiler hayatın normal akışını olumsuz etkilemekle birlikte sanayiden tarıma kadar her alanda etkisini gösteriyor. Sorunun çözümü için atılacak adımları belirlemek ve çalışmaları birebir takip etmek için gündemimize aldık. Vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için şahsım olarak bizzat konunun takipçisi olmayı sürdüreceğim" diye konuştu.