Urfa'da emlak sorunu: 'Fiyatlar aldı başını gitti'

Urfa'da 6 Şubat depremleriyle artan kira fiyatları yukarı çıkmaya devam ediyor. Emlak uzmanları, piyasada kiralık ev sorunu olduğunu, bunun da fiyatların artmasında etkili olduğunu dile getiriyor.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

URFA - Urfa'da 6 Şubat depremleri nedeniyle pek çok binanın hasar alması, kiralık ev fiyatlarını da yükseltti. Aradan geçen 2 yılda kiralık evlerin fiyatları düşmezken, üniversitelerin açılması ve kente memurların gelecek olması nedeniyle fiyatların daha da yükselmesi bekleniyor.

Urfa'daki emlakçılar, şu anda 1+1 kiralık evlerin ortalama 13 bin lira, 4+1 dairelerin ise 25-30 bin lira olduğunu, kentin çeperindeki mahallelerde dahi kiraların 10 bin liraya çıktığını belirtiyor.

‘KİRALIK EV YOK’

Kentte 6 Şubat depremlerinin ardından kira artışlarının başladığına dikkat çeken emlakçı İsmail Sağır, kentte dikkate değer kiralık ev olmadığını aktardı. Sağır şunları söyledi: "Burada iki sorundan bahsedebiliriz. Birincisi faize bağlı. Millet evini sattı, faize bağladı. Satılan evler kiraya çıkınca fiyatlar aldı başını gitti. Urfa'da gecekondu semtlerinde bile evler 7-10 bin lira civarında."

Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası Başkanı (ŞUTEM) Selahattin Tokmak, kira artışlarında orantısızlık olduğunu ifade etti: "Ev sahiplerinin kiralardaki tutarsızlığı emlak sektörünün zararınadır. Kiraların bir anda arttırılması ne etik ne vicdani ne de ahlakidir.”

Emlak sektörü temsilcileri, kiralardaki orantısızlığa dikkat çekse de sorun henüz çözülmüş değil. Bu durum da en çok kiracıların sorun yaşamasına neden oluyor. Urfa'da gecekondu semti sayılabilecek bir mahallede oturan Ekrem Başak, yeni evine taşınmadan ev sahibiyle anlaştıklarını ve bir yıllık kira sözleşmesi yaptıklarını dile getirdi. Ancak bir yıl olmadan ev sahibinin, "kendi evime geçeceğim" argümanı ile evi boşaltmalarını istediğini söyledi. Ancak Başak'ın aktarımına göre gerekçe daha farklı: "Öğrendik ki, 7 bin 500 liraya oturduğumuz eve 12 bin liraya müşteri bulmuş. Konuştuk 10 bin lira vermeyi teklif ettim ama kabul etmedi. Bu nasıl bir vicdan?"

‘EN KUYTU SEMTLERDE KİRALAR 7 BİN LİRADAN BAŞLIYOR’

Kentteki kira sorunundan öğrenciler de şikayetçi.

Harran Üniversitesi'nde okuyan bir öğrenci barınma sorununa dair şunları söyledi: “Çoğu öğrenci Urfa'ya başka illerden geliyor. En kuytu semtlerde bile kiralar 7 bin liradan başlıyor. Çoğu kişi öğrenciye ev vermek istemiyor. Emlakçılar da kira kadar para istiyor. Öğrencilere göre çok pahalı, bu yüzden birkaç öğrenci bir araya gelip tutmaya çalışacağız. Karaköprü, Emniyet Caddesi gibi öğrencilere daha uygun semtlerde ev tutmamız imkansız. Çünkü kiralar 15-20 bin lira arası oralarda."

Öğrenci, yurtlarda hijyen sıkıntısı yaşadıklarını bu nedenle eve çıkmayı tercih ettiklerini de sözlerine ekledi.

 

 

Etiketler Urfa kiralık ev