Urfa’da fıstık ağaçlarını sel vurdu: ‘Çiftçi zorda, soran yok’

Urfa’da geçtiğimiz günlerde meydana gelen sel nedeniyle pek çok tarım arazisi, özellikle fıstık ağaçları sel suları altında kaldı. Ürünleri zarar gören çiftçiler, zor durumda olduklarını söylüyor.

Urfa'da tarım arazileri sel suları altında kaldı.
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa'da 15 Mart ve 26 Mart tarihlerinde iki sel meydana geldi. Seller nedeniyle can kaybı yaşanırken pek çok ev ve dükkan da hasar gördü. Tarım arazilerini de etkileyen sel, ‘fazla su sevmeyen’ fıstık ağaçlarının çamura gömülmesine neden oldu.

Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, sel nedeniyle tarımda verim kaybı yaşanabileceğine dikkat çekti.

Sel, ağaçların kökünden çıkmasına neden oldu. 

‘FISTIK AĞAÇLARI KURUYABİLİR’

Son yaşanan selden en çok etkilenen kırsal mahallelerden biri Tülmen Mahallesi. Mahallenin yakınlarında bulunan Hisarlı köyünde çiftçilik yapan Sedat Elmaz, tarlasının selden olumsuz etkilendiğini söyledi.

Fıstık ağaçları olan Elmaz, bu ağaçların suyu sevmediğini belirterek “En büyük zarar fıstık ağaçlarımızda oldu. Çevremizdeki Seyitveren, Taşan, Hisarlar, Baltaş, Buğluca köylerinde ekin tarımı yoktur. Buralarda hep fıstık ağaçları var. Hepsi de selden gitmiş” dedi. Elmaz, ayrıca şimdiye kadar hasar tespit çalışması için herhangi bir yetkilinin gelmediğini sözlerine ekledi.

Çiftçi Müslüm Atmanoğlu ise daha önce de sel nedeniyle ürünlerinin zarar gördüğünü anlattı. Yağan suların sele dönüşmesinde altyapı eksikliğini olduğunu düşünüyor: “Bizim köyün adı Yalımtaş köyü. Köyümüzdeki derenin içine köprü yapılması gerekirken yapmamışlar. Bunun yerine üç tane ince boru koymuşlar ama o borular da suyu kaldırmıyor. Bu nedenle her seferinde bu sıkıntıyı yaşıyoruz.”

İnsanların perişan olduğunu aktaran Atmanoğlu şöyle devam etti: “Fıstık ağaçları gerçekten ciddi zarar gördü çünkü bunlar saatlerce suyun altında kaldı. Fıstık ağacı çok su isteyen bir ağaç türü değildir. Çalı şeklinde bir tür. Normalde yılda 600 litre su istiyor ama bu ağaçlar tonla suyun altında kaldı. Kuruma ihtimalleri yüksek.”

Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan

‘ÇOĞU AĞAÇ KÖKÜNDEN SÖKÜLDÜ’

Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan ortaya çıkan tabloya ilişkin “Bölgemizde yağan olumsuz yağışlardan dolayı ortalama 2 bin 500 dekarlık alandaki arpa, 500-600 dekarlık alandaki mercimek ve 1500 dekarlık alandaki buğdayda hasar meydana geldiğini tahmin ediyoruz. Bunun yanında yaklaşık 7000 dekarlık alanda ise Antep fıstığı, badem ve üzümde zarar mevcut” diye konuştu.

40-50 yaşlarında olan fıstık ve badem ağaçlarının çoğunun sel suyuyla yerinden söküldüğünü belirten Okan, ağaçların bir daha toparlanmama ihtimali olduğunu ifade etti.

Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar

‘SEL VERİM KAYBINA SEBEP OLABİLİR’

Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar ise sel nedeniyle tarım ürünlerinde verim kaybı yaşanabileceğini vurguladı. İpar konuyla ilgili şunları söyledi: “Çukur ve suyun biriktiği yerlerde verim kaybı çok fazla olur ama tam olarak tespit etmek çok zor. Urfa'nın genelinde böyle bir sorun var. Yağmurun yağması ile birlikte bademlerde dökülme olabilir. Toprağın en verimli kesimi olan üst kısmı, suyla aşındı.”