Urfa’da ilaç ‘lüks’ oldu: Pahalılık yüzünden hasta olmaktan korkuyoruz
İlaçlara gelen zamlar, Türkiye’nin yoksulluk oranı en yüksek kentlerinden Urfa’da, ilaca erişimi zorlaştırıyor. Aileler parasızlıktan hasta çocuklarına dahi ilaç alamıyor.
Fatma Keber
URFA - Piyasada ilaç bulunamaması kadar ilaca gelen zamlar da mevcut ilaçların alımını güçleştiriyor. Şubat ayında ilaç fiyatlarına gelen yüzde 37,43’lük zam nedeniyle bazı hastalar tedavi olamayacak duruma geldi.
TÜİK’in 2022 verilerine göre, ülkenin en yoksul iki şehrinden biri olan Urfa’da, yoksullar için ilaç lükse dönüştü.
200 LİRALIK ŞURUBU ALAMADI
Artan ilaç fiyatları nedeniyle hastalar, eczane kapasından eli boş dönmeye başladı. Mevsimlik işçi Esra Gezginci de kasada ilacın fiyatını öğrenince eli boş dönenlerden…
Urfa’da, 2021 verilerine göre 70 binin üzerinde mevsimlik işçi var. Mevsimlik işçiler sigortasız, kayıt altına alınmadan, göçebe ve sağlıksız alanlarda yaşıyor.
Kars’tan Iğdır’a kadar birçok kente tarım işçisi olarak çalışan Gezginci, hijyenik olmayan koşullarda barınıyor. Urfa’da olduğu dönemlerde geçinmek için evlere temizliğe gidiyor. Yaşadığı evde ısınma ile temiz ve yeterli suya erişmekle ilgili sorun yaşayan Gezginci’nin, beş yaşındaki oğluna bronşit teşhisi konulmuş.
Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan Gezginci şunları söylüyor: “Benim kocam işsiz. Tarım işçisi olarak Iğdır'a gittim, iki ay çalıştım. Iğdır'da çocuğum hastalandı, 10-15 gün boyunca ilaç alamadım. Mecburen işe gidip çalışmak zorunda kaldım ve para biriktirip çocuğuma ilaç aldım. Tabii maddi durumum da olmadığı için bu yönde çok zorluk yaşıyorum. İcabında ilaç alabilmek için evlere temizliğe bile gidiyorum.”
Üç gün önce çocuğunun yeniden hastalandığını söyleyen Gezginci, “Doktor iki şurup yazdı ama eczaneye gidip 200 lirayı görünce alamadım maalesef” diyor.
‘ECZANEYE GELİP FİYATI DUYUNCA DÖNÜYORLAR’
Urfa’nın yoksul mahallerinden birinde eczanede çalışan Mustafa D. Şahit olduklarını anlatıyor: “Vatandaşların alım gücü çok azaldı, gelip ilaç soruyorlar. Hatta ilacı sorup parası çıkışmayan birçok hasta mağdur oluyor."
Mustafa D., ilaç temininde de sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Özellikle antibiyotikler depolarda mevcut değil, ağrı kesicileri bulabiliyoruz ama diğer ilaçlarda sıkıntı yaşıyoruz. Gelen zamlardan sonra bu sıkıntı daha çok yaşanır oldu” diyor.
‘ARKADAŞLARIM YARDIMCI OLDU, ÖYLE İLAÇ ALABİLDİM’
Müşterilerden Sadık B. de eczaneye annesi için ilaç sormaya gidiyor fiyatını duyunca ise kapıdan dönüp gidiyor. Daha sonra yeniden gelen Sadık B., yaşadıklarını anlatıyor: "Sigortalı bir işim yok. Babam öldüğünden dolayı anneme ben bakıyorum. Annem rahatsızlandı, doktora götürdüm. İlaçlarını almaya gittiğimde, fiyatların yüksek olduğunu görünce ilaçları bırakıp çıktım. İlacı alamadığım için kahveye gittim, arkadaşlarım durumumu anladı bana yardımcı oldular da ilaçları alabildim. İlaç fiyatları gün gün artıyor. İşsiz ve sigortasız bir insan olarak ne kendime ne de aileme faydam oluyor. İlaç parası yüzünden hasta olmaktan korkar olduk.”