Urfa'da kimyon bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdü: Dönümden 200 kilo çıktı
Urfa'da çok su istemediği için alternatif ürün olarak ekilen kimyondan çiftçi memnun kaldı. Prof. Dr. Ali Rıza Öztürk, "Dönümden 200 kilo ürün alan çiftçiler var" dedi.
URFA - Urfa'da, son yıllarda çiftçiler, kimyon ekimine yöneldi. Tıbbi aromatik bitki olarak kimyon ekimi yapan çiftçiler, bu yılki üretimden memnun.
'50 BİN DEKARDA 3500 TON ÜRETİM YAPILIYOR'
Kuraklığa dayanıklı olan ve suya az ihtiyaç duyan bitki, bu özellikleri ile Urfa’daki çiftçiler için önem arz ediyor.
Eyyübiye ilçesinde kimyon hasadına katılan Tarım ve Orman Şanlıurfa il Müdürü Mehmet Aksoy "İlimizde 50 bin dekarda alanda 3 bin 500 ton kimyon üretimi yapılmakta ve Şanlıurfa ülkemiz kimyon üretiminin yüzde 30'unu yapmakta” dedi.
Aksoy, kimyonun mutfaklarda tercih edilen önemli bir baharat olduğunu vurgularken, “Bunun yanında ilaç ve boya sanayiinde de sıklıkla tercih edilmekte” diye konuşu.
'BU ÜRÜN KIRAÇ TOPRAĞI SEVİYOR'
Bu yıl ilk kez kimyon eken çiftçi İsa Bengi, "Kimyonlar şubat ayının ilk haftasından ekilmeye başlandı. Urfa'da kimyon üretiminin ikinci yılındayız. Şanlıurfa Akçakale yolu üzerinde benim tarlam var, ben oraya ektim” dedi.
Erken ekenlerin zarar gördüğünü söyleyen Bengi, “Bitki, mantar hastalığına yakalandı. Ürünün yüzde 60-70’i gitti diyebilirim. Genellikle dağ eteklerinde ekenler çok avantajlı, kıraç toprağı seviyor bu ürün, onu anladık” diye konuştu.
Kendisinin de ürünü erken ektiğini ve çok verim alamadığını söyleyen çiftçi Bengi, “Yine de masrafını ve kârını çıkarıyor. Pahalı bir ürün olduğu için kâr edebiliyorum. Yaklaşık 400 kilo ürün aldım" ifadelerini kullandı.
Bengi kimyon üretmeye devam edecek olursa başka bir yerde ekeceğini belirterek şunları söyledi: “Burası düz bir zemin olduğu için çok fazla yağmur düştü. Bundan sonra kıraç toprağa ekmek önceliğim olacak. Daha kurak bir arazi kiralanabilir. Ekmeye devam etmeyi düşünüyorum.”
‘KURTARICI ÜRÜN OLDU’
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen de çiftçinin alternatif ürün aradığını belirtti. Öztürkmen, "Kimyon da bu konuda çiftçi için önemli bir kurtarıcı oldu. Çiftçinin 50 bin dekar alanda ürünü var ve onlardan aldığım duyumlara göre güzel verim de elde etmişler. Dönümden 200 kilo ürün alan çiftçiler var. Çitçi 70-80 kilo ürün alsa bile kurtarıyor” dedi.
‘ÇİFTÇİ PAZARINI BULDU’
“Geçen yıl 8 bin dekar kadar ekildi, bu yıl 50 bin dekar ekildi” şeklinde bilgi veren Öztürkmen şunları kaydetti: “Çiftçi yavaş yavaş pazarını buldu. Çiftçi kimyon gibi yeni alternatif üretim alanlarına yöneldi. Yani bir sürü ürün var artık. Küçük alanlarda mutlaka bu alternatif ürünlere yer vermeleri lazım hem tarımda işçiliği artıracaklar hem insanlar daha yüksek verim elde edecekler, hem de kâr edecekler. Böylece başka illere de gitme gereği duymayacaklar. Çünkü çiftçi buralarda çok para kazanmaya başlayacak."