Urfa'da kira artışları: Deprem, zam, faiz piyasayı etkiledi

İnşaat maliyetlerindeki artış, deprem nedeniyle bazı binaların kullanılmaz hale gelmesi gibi pek çok sebep nedeniyle Urfa'da kiralık evlerin fiyatı son iki yılda birkaç katına çıktı.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

URFA - Ekonomik kriz, inşaat malzemelerindeki artış, döviz ve altın kurlarındaki yükselişle birlikte deprem nedeniyle hasarsız ya da yeni evlere olan talep kiraları artırdı.

Urfa da kira artışlarından nasibini aldı. Deprem nedeniyle hasarlı olan binalar boşaltılınca kendilerine yeni ev arayan depremzedeler, daha önceleri 4-5 bin TL bandında olan evler için 10-15 bin TL istenmesinden şikayetçi.

Abdulkadir Badıllı

‘BELEDİYE, KONUT YAPI A.Ş.'Yİ KURMALI’

Yıllardır Urfa'nın Karaköprü ilçesinde emlakçılık yapan Abdulkadir Badıllı, kira ve ev fiyatlarındaki artışa ilişkin şunları söyledi: "İşçi maliyetlerinden, vergilere kadar her şey yükseldi. Mesela geçen yıl bir duvarcı ustası 300 TL'ye çalışırken bugün 2 bin TL’den aşağı çalışmıyor. Yeni imar planlarının açılmaması bölgeyi sıkıştırıyor, ister istemez konut yapı alanlarının olmaması, eldeki kısıtlı bölgelerin konut fiyatına yansıyor. Bunun üzerine bir de kredi faizlerinin yüzde 5 olması konut alım gücünü de düşürdü.”

Faiz oranlarına dikkat çeken Badıllı, “İnsanlar ‘ben niye gidip bir daireye 2 milyon TL bağlayıp aylık 8-10 bin TL alayım. 2 milyon TL'yi koyarım bankaya aylık 35-40 bin TL alırım’ diyor. Bu da piyasaya çok kötü yansıdı” dedi.

İktidarın konut kredilerinde düşüş yapması gerektiğini söyleyen Badıllı, “Basit bir örnek vereyim, 2 sene önce 250 TL olan betonun metre küp fiyatı şu an 2 bin 250 TL. Demir fiyatı 10 katına çıkmış. Son iki yılda en ucuz inşaat malzemesi 7 kat zamlanmış” ifadelerine yer verdi.

 

Büyükşehir Belediyesi'nin sürece öncülük etmesini öneren Badıllı, “Belediye, Konut Yapı A.Ş.’yi kurmalı. 9-10 kat imarlı devlet arazileri var. Bir konutun fiyatını en çok arsa fiyatı yükseltiyor. Kira öder gibi halkı ev sahibi yapabilirler. O zaman fiyatlar düşer" diye konuştu. 

Depremzede İsmail Evcan, kiraların artışına ilişkin “Şu anda piyasa durgun çünkü millet parasını faize yatırdı” dedi. Komşusunun dairesini satıp faize yatırdığını söyleyen Evcan, “Aylık 60 bin TL faiz alıyor, sonra o parayla lüks yerde ev kiralıyor. Böylece kira fiyatları artıyor, olan garibana oluyor” dedi.

 

Etiketler Urfa deprem kira