Urfa’da mozaikler sular altında kaldı

Urfa'da, 15 kişinin hayatını kaybettiği sel, Haleplibahçe Mozaik Müzesi'nde sergilenen mozaikleri de etkiledi. Müzeye dolan ve mozaiklerin üzerini kapatan sel suları tahliye edildi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Urfa’da Balıklıgöl yakınlarında 200 dönümlük alanda kurulan ve 2015 yılında ziyarete açılan Haleplibahçe Müze Kompleksi ve Arkeoloji Müzesi de selden etkilendi. Sel suları müzenin bodrum katının yanı sıra savaşçı amazon kadınları, truva savaşının kahramanı Aşil'in hayat hikâyesinin tek panoda oluşturulmuş mozaiği, yurt dışından getirilen Orpheus ve Cenaze Şöleni mozaiği gibi eserlerin yer aldığı ve tabanında kentteki kazılardan çıkarılan mozaiklerin sergilendiği zemin katında da etkili oldu. Haleplibahçe kazılarında bulunan Roma dönemine ait mozaikler suya gömüldü. 

DHA'nın aktardığına göre, ekiplerin müdahalesiyle müzenin bodrum ve mozaikleri kaplayan zemin kattaki sel suları tahliye edildi. Suyun tahliye edilmesinin ardından mozaiklerde herhangi bir hasar oluşmadığı belirtildi. Mozaikler üzerinde kalan çamurlar ise restoratör ekipler tarafından temizlenecek. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü de selin ardından müzelerde kısmi etkilenme meydana geldiğini ve suyun tahliye edilerek temizlik çalışmasına başlanacağını açıkladı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ayrıca kentte bulunan; Göbeklitepe, Karahantepe, Sefertepe, Sayburç, Çakmaktepe, Harran Örenyeri, Şanlıurfa Kalesi, Soğmatar gibi arkeolojik alanlarda bir sorun bulunmadığını belirtti. (HABER MERKEZİ)