Urfa'da öğretmenlerin ulaşım indirimi kaldırıldı: Nasıl geçineceğiz?

Urfa'da öğretmenlere yönelik toplu ulaşım indirimi kaldırıldı. Öğretmenler, günde birkaç vasıta kullanmak zorunda kaldıklarını belirtip tepki gösterirken belediye, "Uygulamanın yasada yeri yok" dedi.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

URFA - Urfa'da toplu ulaşım ücretlerinde yapılan değişiklikler öğretmenlerin tepkisini çekti. Çünkü öğretmenlerin yararlandığı indirim iptal edildi. Daha önce 9,5 lira ödeyen öğretmenler, söz konusu değişiklik sonrası 14 lira ödemek zorunda.

'ABONMAN SİSTEMİ HAYATA GEÇİRİLEBİLİR'

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin aldığı zam kararı 1 Temmuz Pazartesi tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Buna göre, toplu taşımada öğrenci 5,50 liradan 8 liraya, tam bilet 10 liradan 14 liraya yükseltildi. Tam bilet 10 lira iken 9,5 lira ödeyen öğretmenlerin ise indirimi iptal edildi. 

Günde 4-5 araç değiştiren öğretmenlerin olduğunu söyleyen eğitim sendikaları temsilcileri, konuyla ilgili belediyenin bir çözüm bulmasını, indirim yapılmıyorsa da abonman sisteminin hayata geçirilmesini önerdi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı ile görüştüklerini aktaran Hürriyetçi Eğitim Sendikası Şube Başkanı Mehmet Canbeyli “Öğretmenler için ücretin 10 lira olacak şeklindeki ibarenin kendilerine ait olmadığını, basında bu şekilde çıktığını bize söylediler ama biz yine de indirim talebinde bulunduk. Öğretmenlere önceden cüzi de olsa indirim yapıyorlardı. Şu an Türkiye'nin birçok ilinde yapılıyor. Ama burada indirimimiz kaldırıldı” dedi.

Görüşmeyle ilgili yanıt beklediklerini söyleyen Canbeyli, "Normal bilet 10 lirayken, bizimki 9,5 liraydı. Yani 50 kuruş bir indirim vardı ama bir nebze de olsa indirim görüyorduk. Zaten bizim de bu konuda bir görüşme talebimiz vardı. İndirim düşük diye iletmiştik. Öğretmenler olarak zorlu bir enflasyon yaşadığımızı belirterek biraz daha indirim istemiştik. Ama bir anda 14 liraya çıktı” diye konuştu.

34 bin lira maaş aldıklarını ve birçok kalemde ödemelerin yüksek olduğunu belirten Canbeyli, “Nasıl geçineceğiz, 3 otobüs değiştiren hatta günde 4-5 vasıtaya binen arkadaşlarımız var; kirayı, elektriği, suyu ekleyin. Nasıl çıkacağız işin içinden?” diye sordu.

İndirim yapılmasa da abonman kartı uygulamasının getirilebileceğini belirten Canbeyli, “Bunun için yasal altyapının olmadığını söylediler. Peki diğer illerde nasıl yapılıyor? Şu anda öğretmenlerimiz tepkili ve indirim bekliyor” dedi.

'YASADA YERİ YOK'

Konu hakkında ulaştığımız Şanlıurfa Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Mahmut Kaysı ise daha önce yapılan indirimin yasada yeri olmadığını savunarak “Polis ve zabıtalara yasada indirim geçiyor. Öğretmenler adına bir indirim geçmiyor. Çoğu belediye de zaten bunu sağlamıyor. Şimdi diyelim ki, öğretmenlere bu indirimi sağladık, o zaman diğer memurlarımız da haklı olarak indirim istiyor. Hiçbir memura indirim sağlanmıyor çünkü yasada yeri yok” diye konuştu.

Kaysı daha önce yapılan indirimin Sayıştay raporunda yer aldığını ve bu konuda Sayıştay’ın uyarıda bulunduğunu aktararak “Biz de bu durumu düzelttik, yani 35 bin öğretmen var Urfa'da ama 90 bin memur var. Onlar da diyor ki ‘bizim suçumuz ne, biz de memuruz.’ Biz de kaldırdık” dedi.