Urfa’da okulların açılmasına tepki: Çocuklarımızı kim koruyacak?
Urfa’da veliler, okulların 1 Mart’ta açılmasına tepkili. Veliler, artçı sarsıntıların devam ettiği ilde, okulların daha ileri bir tarihte açılmasını istiyor.
Fatma Keber
URFA - Maraş depremlerinden etkilenen 11 ilde okullara 1 Mart tarihine kadar ara verildi. Bu illerden Adıyaman, Malatya, Maraş ve Hatay'da okullar, 27 Mart'ta açılacak.
Binlerce binanın hasar gördüğü ve artçı depremlerin devam ettiği Urfa’da, okulların 1 Mart’ta açılmasına veliler tepki gösteriyor. Sosyal medyadan seslerini yetkililere duyurmaya çalışan veliler, depremlerin devam ettiğini, bu durumda öğrencilerin okulda güvende olmayacaklarını söylüyor.
‘BU ŞARTLAR ALTINDA ÇOCUKLARIMIZI NASIL OKULA GÖNDERECEĞİZ?’
2021 Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre, kentte 33 bin 263 öğretmen ve 697 bin 741 öğrenci bulunuyordu.
Çocuklarını okula gönderecek olan veliler, devam eden artçı sarsıntılar, hasarlı binalar nedeniyle tedirgin. Veliler ve eğitimcilerin ortak talebi, okulların diğer iller gibi 27 Mart tarihine kadar ertelenmesi. Şu anda kalacak yerlerinin dahi olmadığını belirten Zeynep K. isimli öğretmen, “Bu şartlar altında ben çocuklara nasıl eğitim vereceğim, nasıl verimli olacağım? Her an deprem gerçeğiyle yüz yüzeyiz. Ne kendimizin ne de ailemizin can güvenliği yokken, veliye ne diyelim?” diye konuştu.
Kararı doğru bulmadığını belirten Zeynep K., “Ulaşım da başlı başına bir sorun. Haliliye İlçe Milli Eğitim’den şube müdürüyle konuştum, bazı okullar mühürlüymüş. Nasıl olacak? Bu şartlar altında okulların açılması ileri bir tarihe kadar ertelenmelidir” dedi.
‘SALLANMAYA DEVAM EDİYORUZ’
Urfa’da en fazla hasarın meydana geldiği ilçelerden Haliliye’de bulunan Milli İrade Meslek Lisesi’nde okuyan öğrencilerin velileri, okulların sağlamlığından endişe ettiklerini söyledi.
İsmini vermek istemeyen bir veli, “Okulun hemen yanındaki binaya ‘az hasarlı’ raporu verilmiş ama yandan bakıldığında bina okulun üstüne eğilmiş, belli oluyor” dedi. Çocukların hazır olmadığını ve tedirginlik yaşadığını dile getiren veli, “Sallanmaya devam ediyoruz. Çocuklarımızı nasıl okula göndereceğiz” diye sordu.
‘O KADAR ÇOCUĞU BİR ÖĞRETMEN NASIL KORUYACAK?’
Bir başka veli de evinin hasarlı olduğunu ve kalacak yeri olmadığını belirterek “Evlerimize bile giremiyoruz. Elbiselerimiz, çocukların okul kıyafetleri hepsi evde. Bu koşullarda lütfen eğitim durdurulsun. Zaten Çocuklarımızın psikolojisi de iyi değil” dedi.
İkisi de birinci sınıfa giden iki çocuğu olan Zehra Aslan da karara karşı çıkanlardan. Aslan, “Deprem bölgesi burası, her an deprem olabiliyor, sarsıntılar var ve çocuklarımız küçük olduğu için çok korkuyorlar. Okulun bu kadar erken açılmasına karşıyız ve istemiyoruz. Çünkü çocuklarımız bizim yanımızda güvenli. Biz çocuklarımızı koruyabiliyoruz ama o kadar çok çocuğu bir öğretmen nasıl koruyacak?” ifadelerini kullandı.
EĞİTİM SEN: TEDBİR ALINMADAN AÇILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Urfa Şubesi Eşbaşkanı Mahmut Binici ise karara ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Elbette okullar açılmalıdır ancak gerekli kontroller ve tedbirler alındıktan sonra. Adıyaman'a yakın olan ilçemizdeki okullarda ciddi anlamda sıkıntılar yaşanıyor. Yine Urfa merkez de aynı şekilde. Özellikle merkezi noktalardaki okullarda gaz kaçağı tespiti yapıldı. Bu durum raporlara da yansıdı. Tedbirler alınmadan alelacele okul açılmasını doğru bulmuyoruz. Belki Urfa'da can kaybı diğer illere oranla yaşanmadı ama öğretmen ve öğrencilerimizin yaşadığı korku ve kaygı büyük. Aynı zamanda öğretmen arkadaşlarımızın kimisi Maraş'ta kimisi Adıyaman'da yakınlarını kaybetti. Gerekli tedbirler alındıktan sonra okulların açılmasını daha doğru buluyoruz hem psikolojik açıdan hem de sağlıkları açısından.”