Urfa’da şap hastalığı: 'İthal hayvanlar neden oldu’ iddiası
Urfa'da görülen şap hastalığı nedeniyle bazı bölgelere giriş-çıkışlar yasaklandı. İddiaya göre, hastalığa ithal edilen hayvanlar sebep oldu.
URFA - Urfa’nın Siverek, Viranşehir ve Bozova ilçelerindeki hayvan pazarları, hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla geçici olarak kapatıldı. Şanlıurfa Besi Organize Sanayi Bölgesi'nde de şap hastalığı tespit edildi ve bu bölgedeki hayvanlar için karantina tedbirleri alındı. Karantina çerçevesinde, hayvan, yem ve saman giriş-çıkışları yasaklandı.
Kentte hastalığın yayılması endişe yaratırken, hastalığa ithal hayvanların neden olduğu iddia edildi. Söz konusu iddiayı dile getiren Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, “Bu sene şap hastalığı ağır atlatılıyor, bunun sebebini de ithal hayvanlara bağlıyoruz. Avrupa’da çoğu yerde şap hastalığı var. Özellikle şu anda Almanya’da yaygın. Biz ithal hayvanlardan kaynaklandığını düşünüyoruz” diye konuştu.
‘HASTALIK AĞIR GEÇİYOR, GEBE HAYVANLAR YAVRULARINI KAYBEDİYOR’
Şap hastalığının ağır ya da hafif geçebileceğini söyleyen Çiftçi’nin aktardığına göre, şu an tablo iyi değil. Son dalgada hastalığın ağır geçirildiğini söyleyen Çiftçi, “Ağır şapta ağız yaraları oluyor, dillerin hepsi kesiliyor, dudakları patlıyor hayvanların. Şu an hastalığın seyrinde bir gün bir şey yok gibi ama ertesi gün ateş yükseliyor hayvan ölüyor. Gebe olanlar da düşük yapıyor. Bizim bölgedeki küçük hayvanların yavruları da öldü” dedi.
Çiftçi, Avrupa’nın yanı sıra Brezilya, Uruguay, Irak gibi ülkelerden hayvanların ithal edildiğini söyledi. Hayvan sahiplerinin hasta hayvanları, Tarım İl Müdürlüğü'ne bildirmediğini ileri süren Çiftçi, “Bu yüzden hastalık bütün bölgeye yayıldı. Yani hastalığın yayılmasında iki neden var; birincisi ithal hayvan, ikincisi hasta hayvanların yetkililere bildirilmemesi. Şap hastalığı bu sene Türkiye’nin her tarafında görülüyor. Ülkemize hayvan gelsin, etin fiyatı düşsün diye sürekli ithal hayvanlar alınıyor” dedi.
BULAŞMA, HAVAYOLU VE TEMAS YOLUYLA OLABİLİR
Şap hastalığı kentte tedirginlik yaratırken hastalığın seyri ve bulaşıcılığı hakkında bilgi aldığımız Veteriner Halit Bayrak şunları kaydetti: “Şap hastalığı, viral bir hastalık ve hayvandan hayvana bulaşıyor. Hastalık, hava yoluyla veya hayvanların salyasından bulaşabiliyor. Bu hastalık, genellikle hayvan taşımacılığı ile yayılmaktadır. Örneğin, Suriye’den ya da başka bir yerden getirilen 10 koyun, hastalığı diğer hayvanlara yayabilir. Bulaşma, havayolu ve temas yoluyla olabilir. Şap hastalığı, özellikle bağışıklığı düşük hayvanlarda ölümcül olabiliyor ve hayvanlar, bu nedenle sağlığını kaybedebiliyor, hatta ölebiliyor. Gebe olan hayvanlar, hastalık nedeniyle yavrularını kaybedebiliyor, bu da besiciler için büyük bir ekonomik kayba yol açıyor.”
HAYVANCILIK YAPANLARIN KORUYUCU ÖNLEM ALMASI ÖNERİLİYOR
Öte yandan kentte, hastalığın insanlara da bulaşacağı endişesi var. Söz konusu endişeye ilişkin görüştüğümüz Şanlıurfa Tabipler Odası Başkanı Fırat Erkmen, şap hastalığının daha çok hayvanlarda enfeksiyona sebep olduğunu ve hayvanlar arasında hızlı yayılan bir hastalık olduğunu belirtti.
Erkmen “İnsanlara bulaş ise çok nadir görülmekte olup, genellikle hafif seyirli kırgınlık, soğuk algınlığı gibi semptomlarla kendini gösterir ve ağır bir tablo oluşturmaz. İnsanlara bulaş genellikle solunum yoluyla gerçekleşir. Hastalıktan korunmak için hayvancılıkla uğraşan kişilerin koruyucu ekipmanla temas etmeleri ve el hijyenine dikkat etmelerini öneriyoruz" dedi.
ŞAP HASTALIĞI NEDİR?
Şap hastalığı; sığır, manda, koyun, keçi, domuz ve çift tırnaklı vahşi hayvanlarda, virüslerin neden olduğu, bulaşıcı ve çok hızlı yayılan bir hastalıktır. Yüzde 100 bulaşıcı olması nedeniyle şap hastalığı, geniş hayvan kitlelerini etkileyebilir. Ağır vakalarda, hayvanların tırnakları düşer ve buzağılar ile kuzularda ölüm görülebilir. Hastalık, süt, et ve iş verimini ciddi şekilde düşürerek büyük ekonomik kayıplara yol açar. Şap hastalığı, aşı ile engellenebilir bir hastalıktır. En etkili mücadele, hastalık görülmeden önce tedbir alarak hayvanların aşılanmasıyla sağlanır. Şap virüsünün 7 farklı tipi (serotipi) vardır. Bu nedenle uygulanacak aşının, virüs tipine uygun olması önemlidir.
Hastalıkta şu belirtiler görülüyor: Yüksek ateş, donuk ve cansız bakışlar, titreme, salyalı ve şapırtılı ağız, diş eti, dil ve dudaklarda yara.