Usta öğreticilerden eylem: Statümüz belli olsun, haklarımız verilsin
Usta öğreticiler görev tanımı ve statülerinin belirlenmesi, özlük haklarının verilmesi talebiyle eylem yaptı. Açıklamada "Yıllardır emeği yok sayılan eğitimciler olarak haklarımızı istiyoruz" denildi.
DUVAR - Öğretmenler ve Usta Öğreticiler Derneği, "Yıllardır eğitim verdiğimiz ve meslek sahibi yaptığımız 11 milyon öğrencimiz eğitim alamaz durumdadır" diyerek, Van'da ve Tokat'ta eylem yaptı. ANKA'nın haberine göre Van'da yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
'NE MEMUR, NE İŞÇİ'
"Geçici personel olarak istihdam edilen Kadrosuz Usta Öğreticiler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından memur veya sözleşmeli personel olarak kabul edilmemektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ise işçi olarak sayılmamaktadır. Maalesef yeni yayınlanan yönetmelikte de usta öğreticilerin statüsü hakkında bir tanım bulunmamaktadır. Bu durum; statüsü belli olmayan, iş güvencesinden yoksun, hiçbir özlük hakkına sahip olmayan, ücretleri resmî tatiller, bayramlar, vb. günlerde kesintiye uğrayan, ücretlerini tam aldıklarında dahi aldıkları ücret asgari ücretin çok altında olan, kıdem tazminatı olmayan ve dahi hiçbir sosyal güvencesi olmayan eğitim emekçisi sınıfının oluşmasına yol açmıştır.
'KURSLAR TEKRAR AÇILSIN'
Açıklamada, talepler şöyle sıralandı: "Mevzuatta usta öğreticinin görev tanımının yapılması, statüsünün belirlenmesi, özlük haklarının verilmesi, sözleşmeli yada kadrolu statüye geçirilmesi. Bakanlığın bir an önce halk eğitimi merkezlerinde halkın talebi ve ihtiyacı olan kursların tekrar açılması, bu merkezlerin gerçek amaçlarına uygun olarak ve donanımlı, yetişkin eğitimini bilen usta öğreticiler ile etkili bir şekilde çalışmasını sağlamak için gerekli adımları atması şarttır."
100 BİNİ AŞKIN...
Bursa'daki eylemde yapılan açıklamada da şu ifadeler kullanıldı: "Bizler yıllardır kadro ve özlük haklarımızı talep ederken, 2024-2025 eğitim öğretim yılında artık hiç kurs açamaz ve eğitim veremez hale geldik. 100 bini aşkın usta eğitici ve ailesi maddi ve manevi çok zor durumdadır.
Yıllardır eğitim verdiğimiz ve meslek sahibi yaptığımız 11 milyon öğrencimiz eğitim alamaz durumdadır. Bizler ülke eğitiminin, sanayisinin ve üretiminin kılcal damarlarına nüfuz eden bir meleği icra eden cefakâr ve vefalı adanmış usta öğreticileriz. Bizler, yıllardır emeği yok sayılan ve her türlü sosyal haktan mahrum bırakılan eğitimciler olarak taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz."
(ANKA HABER AJANSI)