Ustası yapılan hileleri tek tek anlattı: Sakın hazır kıyma almayın
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, piyasada 'mekanik kıyma' adı altında satılan gıda ürünlerine ilişkin açıklama yaptı.
DUVAR - Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, piyasada 'mekanik kıyma' adı altında satılan gıda ürünlerine ilişkin açıklama yaptı. Tavuk kemiği, kırıntıları ve taşlığı ile soyayı karıştırarak kıyma elde edildiğini söyleyen Yardımcı, "Maliyeti düşürmek için kıymada hileye gerek yok. Bunları kullanıp ucuza ürün satanlar var" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit, tağşiş gıdaları üretenlere yönelik denetiminde kırmızı et ürünlerinde, kanatlı eti kullanımının yaygınlaşması dikkati çekti.
Köfte, kebap, sucuk, pide ve lahmacun harcı gibi et ürünlerinde tavuk eti kullanımının yanı sıra sucuk yapımında 'mekanik ayrılmış kanatlı eti' tespiti yer aldı. Et ürünleri üretiminde mekanik ayrılmış et kullanımı yasak olmasına rağmen işletmelerin maliyeti düşürmek amacıyla kullanmasına Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı tepki gösterdi.
Tavuk, hindi derisi, kanat ucu, boyun, kemik zarı, damar, sinir, kan pıhtısı ve kas gibi elle ayrıştırılamayan yerlerin çeşitli makineler aracılığıyla kıymaya dönüştürülmesi ile elde edilen mekanik kıymayı bazı işletmelerin maliyeti düşürmek için tercih ettiğini anlatan Yardımcı, DHA'ya şunları söyledi: