Uyku araştırması: Kestirmek iyidir ama...
Yapılan bir araştırmada şekerleme yapan kişilerde bu alışkanlığın, bir tür genetik yatkınlık olduğu anlaşıldı. Bu grubun beyin hacminde artış, beyin yaşlanma hızında ise yavaşlama tespit edildi.
DUVAR - Gazete Oksijen yazarı doktor Ayşegül Çoruhlu, halk arasında 'şekerleme' olarak adlandırılan uyku düzeniyle ilgili bir araştırma yazısı yazdı. Çoruhlu, şekerlemenin ilk 20 dakikasının iyi olabileceğini söyledi sonrasında ise uyardı.
Çoruhlu'nun yazısı şöyle: "Yakınlarda bir çalışma sonucu yayınlandı; şekerleme yapan kişilerde bu alışkanlığın, bir tür genetik yatkınlık olduğu anlaşıldı. Ve bu grubun beyin hacminde artış, beyin yaşlanma hızında ise yavaşlama tespit edildi. Bu hafta, beyin için ‘kısa bir mola’ anlamına gelen öğlen uykusunun artılarını ve eksilerini yazmak istedim.
Zaten önceki araştırmalar, şekerleme yapan kişilerin, kestirmeden sonraki saatlerde bilişsel testlerde daha iyi performans gösterdiklerini söyler. Yeni çalışma ise, gündüz şekerleme yapma ile beyin sağlığı arasında nedensel bir ilişki olup olmadığını belirlemeyi amaçlıyordu.
Mendel randomizasyonu adı verilen bir teknik kullanıldı. İnsanların uyuma alışkanlığını belirlemek için 97 DNA parçacığına baktılar. Birleşik Krallık Biobank çalışmasından 378 bin 932 kişinin verilerini kullanarak, genetik olarak şekerleme yapmaya daha “programlanmış” insanların, beyin sağlığı ve biliş ölçümlerini; bu genetik varyantlara sahip olmayanlarla karşılaştırdılar. Genel olarak insanların kestirmeye önceden karar verdiklerini buldular. Araştırma ekibi, genetik olarak şekerleme alışkanlığına programlanmış kişilerle, gece uyumamaya programlanmış kişiler arasında ortalama beyin hacmi farkı tespit etti.