‘Uykularınız kaçsın, erkek ve devlet şiddeti son bulacak’

Ankara’da kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde meydanlardan haykırdı: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde, ‘Savaşa, yoksulluğa, erkek devlet şiddetine karşı birlikte mücadeleye!’ sloganıyla sokağa çıktı.

Ankara Sakarya Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, ellerinde "Ölmek var dönmek yok", "Kadın cinayetleri politiktir", "Kadınlar birlikte güçlü", "Katilleri koruma, katliamı engelle" dövizleri taşıdı, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Hükümet istifa" sloganları attı.

Kadınlar, ayrıca erkekler tarafından öldürülen kadınların isimlerini okuyarak, ‘isyan’ diye haykırdı. Alanda kadınlar tarafından taşınan Esna Hankulu’nun katil zanlısı Ümitcan Uygun’un fotoğrafının bulunduğu dövize yazılan ‘katil’ yazısı ise dikkat çekti.

‘İSYANI BÜYÜTEREK KARŞILIYORUZ’

Ankara Kadın Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında, “Şiddetin her türlüsüne karşı, dünyanın dört bir yanından kadınların isyanı büyüyor. 2021 yılında, 'İstanbul Sözleşmesi bizim ve asla vazgeçmiyoruz, sokaklarda uygulatacağız dedikten sonraki ilk 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nü, erkek ve devlet şiddeti karşısında birbirimiz için isyanı büyüterek karşılıyoruz” ifadelerine yer verildi.


‘KADIN İŞSİZLİĞİ SÜREKLİ ARTMAYA DEVAM EDİYOR’

Ekonomik krizin her geçen gün büyüdüğü bir ortamda kadın işsizliğinin de arttığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Doların 13'e ulaştığı bir ülkede, kadınların yoksulluğuna yoksulluk eklenirken; evde, sokak ortasında, işyerinde katledilen veya devletin kolluk güçleri desteğiyle kaçırılan ve kaybedilmeye çalışılan kadınlara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Neredeyse 2 yıla yakındır Gülistan Doku’dan haber alınamıyor. Yasalar Ümitcan Uygun, Musa Orhan gibi kadın faillerini cezasızlıkla ödüllendirirken; sistematik şiddet uygulayan erkeğe karşı, kendisini korumak için öz savunmasını kullanan Çilem Doğan’a 15 yıl ceza vererek yaşamına sahip çıkan kadınlara gözdağı verilmektedir.”

‘UYKULARINIZ KAÇSIN, ERKEK VE DEVLET ŞİDDETİ SON BULACAK’

Yapılan açıklamada, dünyada dinsel baskılarla kadınların bedenlerine ve yaşamlarına, LGBTİ+ların var oluşuna yönelik saldırıların arttığı ifade edildi. “Fetvalarla bizim yaşamımızı kuşatmaya çalışan Diyanet'in karşısına dikiliyoruz” denilen açıklamada, "Diyanet kapatılsın! Yaşamlarımıza saldıran kontrgerilla ittifakının karşısına dikiliyoruz: İttifakınız bozulacak, kadınlar yaşayacak. Kadın düşmanı tekmili birden tüm erkekliğin karşısına dikiliyoruz: Uykularınız kaçsın, erkek ve devlet şiddeti son bulacak! İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararına karşı isyandayız! Her türlü yasağa ve baskıya karşı isyandayız! Her gün erkek devlet şiddetiyle katledilen kadınlar için isyandayız! 'Ev işi kadın işidir' diyen ataerkiye karşı bakım hizmetlerinin toplumsallaştırılması için isyandayız!" denildi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ’

İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere saldırı altındaki hakları için mücadeleye devam edeceklerini belirten kadınlar "Birlikte mücadele ile sokaklarda meydanlarda, yeniden kuracağız cinsiyetsiz, eşit ve özgür bir ülkeyi! Birbirimiz için birlikte mücadele ediyoruz, etmeye devam edeceğiz ve bir kez daha 25 Kasım alanlarından erkek şiddetine, yoksulluğa, AKP-MHP ittifakına, kadın düşmanlığına karşı başta kadınlar olmak üzere tüm toplumu, her yeri bir isyan alanına çevirmeye, birlikte mücadeleye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘YOBAZLIKLA HELALLEŞMİYORUZ’

Bu arada Kadın Dayanışma Komiteleri de, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü” dolayısıyla Ankara’da, Kuğulu Park’ta bir araya geldi. Polisin arama yaparak girişine izin verdiği parkta yapılan eylemde kadınlar, "Şiddetinize, Baskınıza, Politikanıza Boyun Eğmeyeceğiz", "Kadının Kurtuluşu Sosyalizm", "Yobazlıkla Helalleşmiyoruz", "Gericiliğe Karşı Kadınlar Birlik Olmalı", "Kadına Şiddet Politiktir" ve "Omuz Ver Şiddet Son Bulsun" pankartları taşıdı.

"Boyun eğme ekmeğine sahip çık” , "Ekmek yoksa özgürlük yok” ve “Sömürü bitecek eşitlik gelecek” sloganı atan Kadın Dayanışma Komiteleri’nin açıklamasında, “Hayatlarımız çalınırken, ülkemiz karanlığa bürünmüşken sessiz mi kalacagız ne münasebet! Tenceremizden, tavamizdan korktular. Düzenin efendileri, düzenin iktidarı muhalefetiyle karşımıza dikildiler. Şarkımızdan, sesimizden korkuyorlar. Kadınlar iyi biliyor bu numaraları bizi korkutamazlar, eve kapatamaz” ifadeleri yer aldı.