Uzaya gönderilen astronotlar haftalardır mahsur: NASA ve Boeing'den açıklama

NASA ve Boeing yetkilileri, 5 Haziran'da Starliner mekiği ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilen iki astronotun Dünya'ya dönüş tarihinin henüz kesin olmadığını bildirdi.

Astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Boeing yetkilileri, iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğinin Dünya'ya dönüş tarihinin henüz kesin olmadığını açıkladı.

AA'nın aktardığına göre, NASA ve Boeing yetkilileri, düzenledikleri basın toplantısında, haftalardır sorun giderme çalışmaları ve uzay aracındaki problemleri anlamaya yönelik testler yürüttüklerini bildirdi. Yapılan incelemelerin, mühendislerin yaşanan sorunların 'temel nedenini' daha iyi anlamalarına yardımcı olduğunu belirten yetkililer, mühendislerin, helyum sızıntılarının neden meydana geldiğine ve iticilerin neden beklenmedik şekilde çalışmayı bıraktığına dair bazı olası cevaplara sahip olduğunu kaydetti.

MEKİK, 51 GÜNDÜR UZAYDA

Yetkililer, sorunların kaynağının iticilerin içinde biriken ısının, teflon contaların şişmesine neden olarak itici gaz akışını kısıtlıyor olabileceği ihtimalinin üzerinde durduklarını açıkladı. Sorunları çözmek için çalışmaları sürdürdüklerini aktaran yetkililer, iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğinin Dünya'ya dönüş tarihinin henüz kesin olmadığını açıkladı.

NASA Ticari Mürettebat Programı yöneticisi Steve Stich de dönüş tarihini belirlemek için henüz hazır olmadıklarını söyledi. Stich, NASA'nın ağustosun ilk haftasında bir inceleme yürüteceğini ve bu incelemeden sonra Starliner'ın dönüşünü planlayacaklarını ifade etti.

Boeing, ertelemelerin ardından 5 Haziran 2024 tarihinde iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğini ilk kez uzaya yollamıştı. NASA astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyan Starliner mekiği 'Calypso' 51 gündür uzayda bulunuyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)