Uzaya gönderilen astronotlar mahsur kaldı: Neden Dünya'ya dönemiyorlar?
Suni Williams ve Butch Wilmore isimli astronotları taşıyan Starliner mekiğinin Dünya'ya dönüşü defalarca ertelendi. Peki, uzayda kalan astronotlar neden Dünya'ya dönemiyor?
DUVAR - Boeing'in iki Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotunu taşıyan Starliner mekiğinin Dünya'ya dönüşü, geçtiğimiz günlerde dördüncü kez ertelendi. Starliner uzay aracını test eden iki astronotun çarşamba gecesi Dünya'ya geri dönmeye başlaması gerekiyordu ancak Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) kalacakları açıklandı. NASA yetkilileri, istasyonda 24 Haziran ve 2 Temmuz'da düzenlenmesi planlanan iki uzay yürüyüşünün ardından mekiğin dönüş tarihini değerlendireceklerini belirtti.
Boeing, iki ertelemenin ardından 5 Haziran'da iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğini ilk kez uzaya yollamıştı.
Suni Williams ve Butch Wilmore isimli astronotları taşıyan uzay aracının Dünya'ya dönüşü, iticilerdeki sorunlar ve helyum gazı sızıntıları nedeniyle zaten gecikmişti. Peki, uzayda kalan astronotların dönüşü neden defalarca ertelendi?
Starliner, küçük bir helyum gazı sızıntısına rağmen 5 Haziran'da fırlatıldı. Helyum, uzayda manevra yapmak ve Dünya atmosferine yeniden girmek adına yavaşlamak için kullanılan itici sistemlerde kullanılıyor.