Uzel işçileri 3 aydır fabrika önünde direnişte

Uzel işçileri, verilmeyen tazminatları için 3 aydır fabrika direniyor. Gece-gündüz demeden direniş çadırını terk etmeyen işçiler, haklarını elde edene kadar eylemi devam ettirmekte kararlı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uzel işçileri eylül ayından itibaren, İstanbul Edirnekapı'daki fabrika binası önünde Nakliyat-İş Sendikası öncülüğünde yeniden direnişe geçti. Nakliyat-İş Genel Başkanı Alirıza Küçükosmanoğlu ve sendika yöneticileri dün direniş çadırına giderek, işçilerin gasp edilen haklarını alana kadar mücadelenin sürdürüleceğini söyledi.

Uzel fabrikası, 2013 yılı sonunda resmen iflas kararı verince en büyük mağduriyeti işçiler yaşadı. Fabrikada çalışan 2 bin 200 işçinin 5 aylık maaşı ve tazminatları ödenmedi. Yaklaşık 2 milyar 300 milyon lira değere sahip fabrika arazisi 223 milyon dolara satıldı. Uzel Makina Fabrikası yıllardır atıl halde görünüyor olsa da içinde halen ekipmanlar var ve bu yüzden özel güvenlik tarafından korunuyor.

NE OLMUŞTU?

1960’lı yıllarda yerli traktör üretmeye başlayan Türkiye’deki ilk büyük sanayi işletmelerinden İstanbul Edirnekapı’daki Uzel Fabrikası, 2008 yılında kapatılarak, adım adım iflasa sürüklendi. 2013 yılında ise resmen iflas kararı verildi. 
2019 yılında yapılan ihaleyle fabrikanın 14 bin metrekare arsası Vera Varlık adlı şirkete satıldı ve şirket Uzer ailesinin borçlarını devraldı. Ailenin varislerinden  Önder Uzel, ihale sürecine itiraz etti. Ancak istinaf aşamasında Önder Uzel, davadan feragat etti.
(EKONOMİ SERVİSİ)