Üzerinden 1 yıl geçti: 12 soruda Amasra maden patlaması
Türkiye tarihindeki en büyük toplu işçi ölümlerinden biri 14 Ekim 2022’de Amasra'daki maden ocağında yaşandı. 1 yıl önceki patlamayla ilgili davanın yeni duruşması pazartesi günü başlıyor.
DUVAR - Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait maden ocağında 41'i ilk patlamada 2'si hastanede toplam 43 madencinin hayatını kaybettiği grizu ve kömür tozu patlamasının üzerinden tam 1 yıl geçti. 14 Ekim 2022'deki patlamayla ilgili açılan dava, Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. İlk duruşması nisan ayında, ikinci duruşması temmuz ayında görülen davanın üçüncü duruşması ise 16 Ekim'de başlayacak, 18 Ekim'e kadar sürecek.
Bartın Adliyesi'nin koridorunda oluşturulan duruşma salonunda görülen davanın ilk duruşmasında, tutuklu sanıklardan müessese müdür yardımcısı Salih Atmaca tahliye edildi. Diğer 7 tutuklu sanığın tahliye talepleri reddedildi. 23 sanıklı davanın ikinci duruşmasında ise herhangi bir tahliye ya da tutuklama kararı çıkmadı.
İlk duruşmaya, madenin işletme müdürü tutuklu sanık Selçuk Ekmekçi'nin avukatı Çağla Dursun'un, kendisine tepki gösteren bir madenci yakınına "Siz de başınıza gelenleri hak etmişsinizdir o zaman" sözleri damga vurdu. İkinci duruşmada ise madenci aileleri, davaya katılma taleplerini sunarken sanıklara kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını gösterdi, patlamada ihmalleri olduğunu söyledi. Madenci ailelerinin duruşma boyunca süren tepkileri ve sanık avukatlarının "Abdullah Öcalan bile adil yargılandı, bizim müvekkillerimiz yargılanmıyor" sözleri duruşmada gerginliğe yol açtı. Mahkeme başkanı, duruşmanın ikinci gününde salonu boşalttı.
PATLAMANIN NEDENİ NEYDİ?
Patlamanın yaşandığı TTK'ye bağlı Amasra Taşkömürü İşletmesi'ndeki (ATİM) havalandırma sisteminin eski olması ve 3 yıldır ihalelerin yapılmasına rağmen yenilenmemesi, patlamanın ana nedenlerinden biri olarak görülüyor. Ayrıca, ön bilirkişi raporuna göre madende grizu ve kömür tozu patlaması yaşandı. Bu da grizu patlamasına neden olan metan gazını ölçen sensörlerin ve kömür tozu patlamasına karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu gösteriyor.