Uzman açıkladı: Kurban eti tüketilirken dikkat edilmesi gerekenler

Prof. Dr. Özlem Esen, kurban etinin tüketiminde eti bekletmenin ve etin pişirilme biçiminin önemli olduğunu vurguladı. Esen, etin sebzeyle birlikte tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, Kurban Bayramı'nda çok tüketilen kurban etine ilişkin bilgi verdi. 

Özellikle kalp ve damar hastalıklarından muzdarip kişilerde yoğun et tüketiminin sorunlara yol açabildiğini söyleyen Esen, aslında kurban etinin yenilebilecek en sağlıklı et olduğunu söyledi. Etin tüketim miktarı ve nasıl pişirildiğinin en önemli nokta olduğunu belirten Esen, “Kalp damar hastalığı olanlara et tüketimi yasak değil. Günde 90 ile 100 gram arasında yani 4 büyük köfte büyüklüğünde et tüketimini tavsiye ediyoruz” diye konuştu. 

'LÜTFEN BEKLETEREK TÜKETİN'

Etin kesildikten sonra en az 24 saat bekletilmesi gerektiğine işaret eden Prof. Esen, “Bu safhada et yumuşayarak kendine geliyor. O yüzden lütfen bekleterek tüketin. Dolayısıyla sıcak günlerde de bu bekleme süresi 1 gün alacağı için öğlen vakti bunu tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Akşam geç vakitte yenen eti vücudumuzun sindirmesi daha zor. Bağırsaktan geçiş süresi uzadığı için de yüksek tansiyon, kalp krizi, tehdidi problemler yaşayabiliyoruz. Öğlen de az miktarda tüketilmesi çok önemli. Sakatata dikkat çekmek istiyorum. Dolayısıyla bayramda sakatat tüketimi de eşlik edebiliyor. Sakatatı sıcak yaz günleri tavsiye etmiyoruz. Bunlar çok çok sindirimi güç gıda cinsleri” dedi.

'EN ÖNEMLİ NOKTA ETİN NASIL PİŞİRİLDİĞİ'

“Etle tüketilen tatlılar, pilav, yemeğe eşlik eden karbonhidratlar hem yemeğin kalorisini artırıyor hem de tuz şeker miktarını da artırınca bunlar karşımıza yüksek tansiyon problemi olarak çıkabiliyor” diyen Prof. Dr. Esen şunları söyledi:

“Burada en önemli nokta ise etin nasıl pişirildiğidir. Kesinlikle dışarıdan ek bir yağ kaynağı eklememeyi tavsiye ediyoruz. Yani tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı bunlar daha lezzetli yapmak adına ete karıştırılan yağlar. Ancak kullanmayalım. Uzun ve yavaş pişme sonrası, kavurma dediğimiz kendi yağıyla kavrulması sağlıklı tüketim şeklidir.”

ETİ SALATA VE ZEYTİNYAĞLI SALATA İLE TÜKETMEK EN SAĞLIKLISI

Prof. Dr. Özlem Esen ayrıca et yanında emilimin daha rahat olması adına da tüketim önerisine şunları ekledi: “Eti sebzeyle birleştirelim ki etin emilimi yavaş ve sakin olsun. Dolayısıyla lifli gıda ekmek, salata, zeytinyağlı yemekler bunun başında geliyor. Eti, salata ve zeytinyağlı salata ile birleştirdiğinizde en sağlıklı tüketim şekli olur.”

'TANSİYON HASTALARI LÜTFEN İLAÇLARINI ALSIN'

“Tabii bayram günleri duygusal anlar da önemli” diyen Esen, “Herkes sevdikleriyle bir araya geliyor. Haliyle duygusal anlar yaşanıyor. Bu duygusal anlardaysa tansiyon yükselebiliyor. Kişiler, kişisel ilaçlarını almayı unutabiliyor. Bizim en çok acile gelen hastalarımız, yüksek tansiyon problemi yaşayan yaşlılarımız oluyor. Bu yüzden lütfen ilaçlarını alsınlar. Tuzlu gıdalar tüketmesinler” diyerek sözlerini noktaladı.