Uzman isim açıkladı: Gluten hassasiyeti, migreni tetikliyor
Prof. Dr. Serdar Ceylaner, kimi hastalarda gluten hassasiyetinin migreni tetikleyebilecek bir etkisi olduğunu açıkladı. Ceylaner, etkili tedavi yöntemleri hakkında da bilgi verdi.
DUVAR - Avrupa Tıp Uzmanları Birliği Nadir ve Tanısız Hastalıklar Komisyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Ceylaner, gluten hassasiyetinin bazı kişilerde migren ataklarını tetikleyebildiğini, gluten kesildiğinde şikayetlerin de azaldığını bildirdi.
AA muhabirine konuşan Prof. Dr. Ceylaner, son dönemde bazı hastalarda migrenle glutenin ilişkisini ispatlayan çalışmaların yapıldığını kaydetti.
BAZI HASTALARDA GLUTEN HASSASİYETİ MİGRENE YOL AÇIYOR
Gluten hassasiyetinin, bağışıklık sistemiyle ilgili otoimmün hastalıklardan biri olduğunu, migrenin de bu hastalıklara eşlik eden bir durum olarak ortaya çıkabildiğini belirten Ceylaner, "Elbette bu, her gluten hassasiyeti olanda migren ortaya çıkar anlamına gelmiyor. Ancak bazı hastalarda bu tablo yaşanabiliyor" diye konuştu.
Ceylaner, gluten hassasiyeti kaynaklı migrenin tespiti için ayırt edici bazı testlerin yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Bize en çok 'Migren hastasıyım o zaman doğrudan gluteni keseyim mi?' gibi sorular geliyor. Buna cevabımız, 'Hayır.' Önce migrenin sebebinin anlaşılması gerekiyor. Örneğin, bazı epilepsi türleri, damar hastalıkları da migren gibi belirtilerle seyredebiliyor" diye konuştu.
GENETİK ZEMİNİ İYİ SAPTAMAK ÇOK ÖNEMLİ
Yeni genetik teknolojiler, analizler sayesinde migren tanısının ve ortaya çıkma nedeninin daha kolay anlaşılabildiğini aktaran Ceylaner, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gluten hassasiyeti dahil bütün otoimmün hastalıklarda altta bir genetik zemin söz konusudur. Bu genetik zemin nedeniyle bağışıklık sistemi vücutta kendi hücrelerine az da olsa zarar vermeye başlar. Bazen tek başına glutene karşı hassasiyet, bazen de birkaç faktörün bir araya geldiği durumlar oluşabiliyor. Dolayısıyla altta yatan durumu iyi saptayıp, buna göre bir tedavi planı oluşturmak çok önemli."