Uzman isim uyardı: Altın alanlar bir kez daha düşünsün
Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ, büyüme rakamlarından hareketle piyasadaki beklentileri ve yatırım araçlarını değerlendirdi.
DUVAR - Ekonomist Ali Ağaoğlu ve Hakan Güldağ, büyüme rakamlarını referans alarak, yakın ve ortada vadede piyasadaki beklentileri değerlendirdi.
Söylediklerinin yatırım tavisiyesi olmadığın altını çizen ikilinin Ekonomim'deki Şans Sohbetleri'ndeki değerlendirmeleri şöyle:
Güldağ: Büyüme 2023'te yüzde 4,5 oldu. OVP hedefi yüzde 4,4'tü. Hafif üstünde gerçekleşti. Dünya ile karşılaştırdığımızda da oldukça yüksek bir büyüme. İlk kez trilyon doları geçti ekonomimizin büyüklüğü. Kişi başına gelir de 13 bin 110 dolar ile zirve yaptı. Tabii 2024'te farklı bir tablo görebiliriz. Yüzde 4 dahi zor bu yıl. Zira 2023'ün son çeyreğinde büyüme ivme kaybetmeye başladı. Ekim-Kasım-Aralık dönemi büyüme yüzde 1 civarında.
Ağaoğlu: Yerel seçim sonrası alınacak ek önlemlerle iç talep daha kısılmış olacak. Vergilerin artması talebin sıkılmasında etkili olacak. Bu yıl ancak 3,5-3,6 büyüme gelir. Borsayı da bozan beklentilerden biri de bu zaten. Borsayı yoruyor.
Güldağ: Piyasa dinamiklerinde yerel seçim öncesi önemli bir farklılık beklememek lazım. Şimdilik iyi giden taraf biraz da sürpriz biçimde ihracat. Ocak'ta 3,5'lik bir artış oldu, Şubat'ta yüzde 13,6. İthalatta ise azalma var. Cari açık gelecek hafta açıklanacak. Muhtemelen 40 milyar doların altına sarkacak.
Ağaoğlu: Kurlarda hızlanan bir tempo var. Yüzde 3,3'lü seviyelerde aylık artışlar var. Öte yandan 'değerlenen TL ile enflasyonu kontrol edeceğiz' söylemleri var Merkez Bankası'ndan. Eskiden beri bildiğimiz yüksek faiz-düşük kur politikası. Ancak bu politikanın çok uzun süremediğini de biliyoruz. Ülkenin karlılığını, verimliliğini artıramadığımız sürece bu denklem dönem dönem krizlere de yol açabiliyor. Onun için yüzde 3-3,5 artışla giden kur hareketinin nisan, mayıs aylarında 4,5- 5'lik aylık artışlara dönüşmesi sonra yataya dönmesi olası...
Güldağ: Programa sadık kalınırsa o tip artışlar bekleme. Ama haklısın piyasada kur artışının hızlanacağı beklentisi açık biçimde var. İhracatçıların dövizlerinin yüzde 40'ını TL'ye çevirmek için onlara tanınan 180 günlük süreyi son gününe kadar kullanmaları bunun bir göstergesi. Ki, döviz revervlerini de zorluyor.
Ağaoğlu: Merkez Bankası adına önemli gelişme son hafta yaşandı. Geçtiğimiz haftalarda 250 milyar liraya kadar çıkmış olan piyasadaki likidite adeta sıfırlandı. Piyasaya ek bir likidite kalmadı. Bu da TCMB'nin para politikasının artık daha verimli çalışmasını sağlayacak.