Uzman uyarısı: Sahte güneş gözlüğü takmak yerine hiç takma
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kholzoda Saidali, "Eğer sahte güneş gözlüğü takmayı düşünüyorsanız, hiç gözlük takmamanın daha sağlıklı olduğunu bilmelisiniz" dedi.
DUVAR - Sahte güneş gözlüklerinin farklı göz hastalıklarına neden olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kholzoda Saidali, bir güneş gözlüğünün ultraviyole ışınlarını önlemesi gerektiğini, önlemeyen gözlüklerin ise kesinlikle takılmamasını söyledi. Özellikle yaz aylarında tercih edilen güneş gözlüklerinin bir aksesuar amacı taşımasından daha çok filtreleyeci önlem olarak kullanılması gerektiğini kaydeden Saidali, sahte güneş gözlüğünün zararları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
DHA'nın aktardığı habere göre, Op. Dr. Kholzoda Saidali, güneş ışınlarının gözde neden olabileceği hastalıklarla ilgili şunları söyledi:
"Yazın gelmesiyle güneş ışınlarının vücudun açıkta kalan herhangi bir yerine zarar verme durumu da oluştu. Güneş ışınlarından en fazla zarar gören organlardan biri göz ve cilt dokusu ince olduğundan ötürü göz çevresidir. Ozon tabakası güneş ışınlarından gelen ultraviyole (UV) ışınlarını filtrelese de maalesef göze zarar verecek kadar ışın yeryüzüne iniyor ve gözde ciddi hasarların oluşmasına sebep olabiliyor. UV ışınları, gözün yüzeyinden başlayarak arkasına kadar her tabakayı etkileyebiliyor.
Gözün ön tarafında kuruluğa, alerjik konjonktivite, göz etine sebep olurken, göz eti olan kişilerde etin büyümesine neden olabilir. Ayrıca kataraktın en büyük nedenlerinden biri güneşin UV ışınlarıdır. Bu ışınlar yine retinada sarı nokta dediğimiz kalıcı hasara neden olan hastalıklara yok açabilir. Ondan dolayı yaz dönemlerinde birçok kişi güneş gözlüğü takıyor. Fakat Türkiye´de sahte güneş gözlüğü tercih edilme oranı diğer ülkelere kıyasla daha yüksek. Bu konuda halkımızın bilinçlenmesi gerekiyor."
Uzun yıllar güneş ışınlarına maruz kalmanın katarakt oluşumunda çok etkili olduğunu belirten Dr. Saidali, "Sahte güneş gözlüğü kullanıldığında UV ışınlarına daha fazla maruz kalınacağı için bu zararlı ışınların neden olduğu birçok hastalık daha da fazlalaşır. Sarı nokta hastalığı riski de bu ışınlarla artabilir. Güneş ışınları en büyük kalıcı hasarı retinada oluşturur. O yüzden gözdeki diğer kısımlar ışınların retinaya minimum düzeyde ulaşmasını sağlar. İşte bu yüzden gözümüzdeki merceğin filtreleme özelliği mevcut. Katarakt ameliyatı olmuş kişilerde merceğin yaptığı filtreleme özelliği azaldığı için katarakt ameliyatı olmuş kişilere güneş gözlüğü kullanmalarını şiddetle tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.