Uzmanlar anlatıyor: Depremde GSM operatörleri neden çöktü?
İletişim ve telekomünikasyon uzmanları, Maraş depremleri sonrasında bölgede iletişim ağının tamamen çökmesini değerlendirdi.
DUVAR - 6 Şubat'ta Maraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından 10 ilde yıkım gerçekleşti. Depremin ardından kentlerde GSM operatörleri çalışmaz duruma geldi. Telefon hatlarının çökmesi bölgeyle olan iletişimi büyük sekteye uğrattı.
Uzmanlar, GSM operatörlerinin neden çöktüğünü anlattı. Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri yönetmeliğine göre “Cep telefonu ve sabit telefon operatörleri kendilerine ulaşan talepleri yerine getirmek ve afet bölgesinde yeterli kapasitede mobil ve yedek haberleşme sistemlerinin ivedilikle kurulmasını sağlamakla sorumlu.“
BBC Türkçe’ye konuşan bilişim ve telekomünikasyon uzmanı Füsun Sarp Nebil, Türkiye’nin tamamında olduğu gibi deprem bölgelerinde yalnızca Türk Telekom’un altyapı şebekesi olduğunu, birden fazla şebeke olması durumunda iletişimdeki bu aksaklıkların yaşanmayacağını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’de altyapı yıllardır engelleniyor. 2005’teki özelleştirmeyle Türkiye’de altyapının imtiyazı 2026 yılına kadar Türk Telekom’a verildi. 2006 yılında ise altyapı lisansı diye bir yönetmelik Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından yayımlandı ve bu çerçevede 14 tane firma lisans aldı. Bu firmalar lisanslarını alırken 200-300 bin dolar gibi paralar ödediler. Bu paralara rağmen çalıştırılmadılar. Deprem bölgesinde bir tek Türk Telekom’un şebekesi var. Bu şebekenin üzerinde operatör firmaların baz istasyonları var. Firmalar binaların üzerine kurulan antenlerin binalarla birlikte çöktüğünü, personellerinin enkazın altında kaldığını ve bu yüzden servis veremediklerini söylüyorlar. Orada birden fazla şebeke olmuş olsaydı böyle olmayacaktı.”