Uzmanlar: Doğum öncesi tarama testleri erken tedavi imkanı sağlayabilir

Doğum öncesi tarama testlerinin bebekteki genetik risk faktörlerini belirleyebildiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Var, böylece erken tedavi imkanının sağlanabileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Prof. Dr. Ahmet Var, doğum öncesi genetik testlerin tarama ve tanı testi yöntemleriyle bazı genetik hastalıkların önceden tespit edilmesini sağladığını söyledi.

Kromozal bozuklukların görülme riskinin toplumlarda değişkenlik gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Var, “En sık görülen genetik bozukluk Down sendromudur. Down sendromunun anne yaşı ile direkt ilişkili olduğu bilinmektedir. 20-25 yaş arası anne adaylarında Down sendromlu bebek oranı bin 350 doğumda bir iken bu oran 40-45 yaş anne adaylarında 70 doğumda bire kadar yükselmektedir. Doğum öncesi genetik testler, ebeveynlere fetüsün sahip olabileceği Down sendromu, trizomi 13 ve spina bifida gibi doğumsal bozukluklar veya doğum anormallikleri hakkında bilgi verir. Kan grubu, kan sayımı, Torch veya glikoz taraması gibi bazı rutin doğum öncesi testlerden farklı olarak bu testler isteğe bağlıdır. Fakat artık geleneksel gebelik testlerine ek olarak doğum öncesi prenatal tarama testler veya genetik testler de rutine girmiştir” diye konuştu.

 

Etiketler test erken teşhis