Uzmanlar uyardı: Deniz kestanelerinin toplu ölümü yıkıcı sonuçlar doğurabilir
Akdeniz'de yoğun olarak görülen deniz kestanelerinin kitlesel ölümleri, bilim insanlarını endişelendirdi. Buna göre, hastalığa neden olan etmenler diğer canlı türlerine bulaşabilir.
DUVAR - İsrail ve Yunanistan'dan bilim insanları, ilk olarak Kaş kıyılarında görülen ve tüm Doğu Akdeniz'i işgal ederek, Ege Denizi'nde de giderek artan istilacı deniz kestanelerinde, bir patojene bağlı kitlesel ölümler tespit etti.
Uzmanlar, bunun kısa süreli iyi bir gelişme olabileceği gibi patojenin diğer türlere bulaşması halinde yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
DHA'nın haberine göre, ölümlerin Yunanistan ve Türkiye'nin Akdeniz kıyıları boyunca 1000 kilometreden fazla alana yayıldığı belirlendi.
Uzmanlar, söz konusu ölümlerin geçici olarak yararlı olabileceğini, patojenin bulaşması halinde diğer deniz canlıları için yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini belirtti.
İsrail Akdeniz Araştırmalar Merkezi, Yunan Deniz Araştırmaları Merkezi, Rodos Hidrobiyolojik İstasyonu, Tel Aviv, Boston ve Stirling üniversitelerinden akademisyenler Rotem Zirler, Lisa Maria Schmidt, Lachan Roth, Maria Corsini Foka, Konstantinos Kalaentzis, Gerasimos Kondylatos, Dimitris Mavrouleas, Emanuil Bardanis ve Omri Bronstein'in Akdeniz'deki istilacı deniz kestanelerine yönelik araştırmasında, ürkütücü sonuçlar ortaya çıktı.