Uzmanlar uyardı: Havalar ısındı, böbrek taşına dikkat
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Meftun Çulpan, böbrek taşının havaların ısınmasıyla artma nedenini anlattı.
DUVAR - Hava sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte acil servislere taş hastalıkları başvuruları belirgin artış gösterdi. Buna bağlı olarak "Böbrek taşı nedir, nasıl oluşur", "Böbrek taşı için risk faktörleri nelerdir", "Börek taşı belirtileri nelerdir", “Böbrek taşında tedavi yöntemleri nelerdir” gibi sorularda da yaz mevsimiyle birlikte artış yaşandı.
Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Meftun Çulpan, yaz aylarında böbrek taşı şikayetlerinin artma nedenini şöyle açıkladı:
"Bu durum hem yüksek sıcaklıklarda terleme ile artan sıvı kayıpları hem de güneş ışığının arttığı dönemlerde D vitaminine bağlı idrarda kalsiyum artışına bağlı olarak gelişebiliyor."
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Meftun Çulpan, böbrek taşlarına ilişkin verdiği bilgide şunları söyledi:
"Böbrekte idrarı toplayan ve taşıyan sistem içerisinde oluşan sert, kristal benzeri küçük parçalara ‘börek taşı’ diyoruz. Böbrek taşları, idrar içerisinde bulunan minerallerin veya diğer maddelerin birikmesi ve kristalleşmesi sonucu oluşuyor. Genellikle böbreklerde oluşan bu taşlar, idrar yolları boyunca hareket edebiliyor."
Türkiye’de böbrek taşı görülme sıklığının yüzde 11,1 ila yüde 14,6 arasında olduğu bilgisini paylaşan Doç. Dr. Meftun Çulpan, böbrek taşı için risk faktörlerini ise şöyle tanımladı: