Uzmanlar yorumladı: Berlin Eyalet Meclisi seçimi tekrar edilecek

Eyalet Anayasa Mahkemesi, ilk duruşmasında usulsüzlük olması sebebiyle Berlin Eyalet Meclisi seçimin yenilenmesi yönünde görüş bildirdi. Yıl sonunda verilecek kararın da bu yönde olması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR – Geçen yıl 21 Eylül'de yapılan Berlin Eyalet Meclisi ile ilçe belediye meclisleri seçimleri yeniden yapılacak. Berlin Eyaleti Anayasa Mahkemesi, ilk duruşmasında çok sayıda hata ve usulsüzlük sebebiyle seçimlerin iptali yönünde görüş bildirdi. Mahkemenin kararını bu yılın sonuna doğru vermesi bekleniyor. Uzmanlar ve politikacılar, kararın iptal yönünde olacağına kesin gözle bakıyor, çünkü mahkemenin dokuz yargıcı da seçimlerin iptalinden yana görüş bildirdi. Eyalet Anayasa Mahkemesi Başkanı Ludgra Setting, hazırlıkta ve seçim günü baştan tahmin edilebilecek çok sayıda hata yapıldığını söyledi. Setting, "Ancak seçimlerin yenilenmesiyle yeniden anayasaya uygun bir seçim mümkün olur" dedi.

GELECEK YIL MART AYINDA PLANLANIYOR

Bu ayın başında atanan Seçim Kurulu Başkanı Stephan Bröchler, Alman Haber Ajansı'na (DPA) yaptığı açıklamada, seçimlerin gelecek mart ayında yapılmasının planlandığını söyledi. Bröchler, kesin karar olmamakla birlikte Anayasa Mahkemesi'nin iptal yönünde çok açık konuştuğunu belirterek, "Seçimler için hazırlık yapmamız gerek, yapmazsak büyük ihmal olur" dedi.

'DEMOKRASİ DÜŞMANLARINA MALZEME OLDU'

Mahkemenin kararını Bild am Sonntag gazetesine yorumlayan Federal Adalet Bakanı Manfred Buschmann, "Berlin seçimlerinde yapılan hatalar, demokrasi düşmanlarına malzeme oldu. Bir daha böyle bir şey olmamalı" görüşünü ifade etti. Bakan, Berlin'in bir seçim düzenleyememiş olmasını, çok büyük bir "acemilik" olarak niteledi.

Hıristiyan Birlik Partisi'nin (CDU) Berlin Başkanı Kai Wegner aynı gazetede, "Berlin, 'havalimanı yapamıyor' olarak biliniyordu. Şimdi buna, 'seçim düzenleyemiyor' eklendi" sözleriyle iptal kararını değerlendirdi. Çok sayıda hata sebebiyle Berlin'in yeni havalimanın yapımı 14 yıl sürmüştü. Hür Demokrat Parti (FDP) Berlin Başkanı Sebastian Czaja ise "Dikkat edelim, Berlin bir muz cumhuriyeti olmasın" yorumunu yaptı.

SEÇİM KURULU BAŞKANI VE İÇİŞLERİ BAKANI SORUMLU TUTULUYOR

Berlin seçimlerindeki hata ve usulsüzlüklerden Sosyal Demokrat Partili eski Seçim Kurulu Başkanı Ulrike Rockmann ile Eyalet İçişleri Bakanı Torsten Akmann sorumlu tutuluyor. 21 Eylül 2021'de Berlinliler, Federal Meclis, Eyalet Meclisi, ilçe meclisleri ve konutların kamulaştırılması için halk oylaması olmak üzere dört seçim için oy verdi. Bunun için Seçim Kurulu üç dakika planlamıştı, ancak bu süre çok yetersiz kaldı. Bu nedenle oy verme, bitiş saati 18:00'den sonra da sürdü. Ayrıca bazı bölgelere oy pusulası gitmedi, bazı bölgelere de yanlış oy pusulaları gitti. Aynı gün Berlin Maratonu olduğu için birçok yol taşıt trafiğine kapalıydı, bu yüzden oylar seçim kurullarına çok geç ulaştırıldı.

Seçimden Sosyal Demokrat Parti (SDP) birinci parti olarak çıkmış, ardından SPD, Yeşiller ve Sol Parti'den oluşan koalisyon hükümeti kurulmuştu. Böylece Franziska Giffay da Berlin'in ilk kadın Eyalet Başbakanı olmuştu. Seçimlerin iptali için muhalefet partileri yargıya gitmişti.