Uzmanlar yorumladı: Cumartesi günkü AK Parti ile pazartesi günkü arasında fark yok

GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş ve Siyasal İletişim Uzmanı İbrahim Uslu AK Parti kongresini değerlendirdi. Uslu, Cumartesi günkü AK Parti ile pazartesi günkü arasında fark olmayacak" dedi.

Uzmanlar yorumladı: Cumartesi günkü AK Parti ile pazartesi günkü arasında fark yok
Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hep beraber yeni bir dönemin kapılarını açacağız” dediği AK Parti'nin 8. Olağan Kongresi tamamlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm delegelerin oyunu alarak yeniden genel başkan seçildiği kongrede yerel seçimden bu yana beklenen “değişim” de gerçekleşti.

İlçe-il kongrelerinde yüzde 75’i bulan değişim, partinin en üst karar alma organı Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda (MKYK) yaklaşık yüzde 50 olarak gerçekleşti. 75 kişilik asil MKYK'ye 39 yeni isim girdi. İYİ Parti ve Gelecek Partisi'nden istifa ederek partiye katılan 9 isimden 7'si de MKYK'de yer aldı.

Kongrenin ardından, AKP'nin yeni MKYK'sı Erdoğan'ın başkanlığında toplanarak, A takımı olarak nitelendirilen Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) belirledi. 18 kişilik MYK'ye 3 yeni başkanlık eklendi ve MYK'de bu başkanlıklarla birlikte 9 isim değişti. Genel Başkanvekilleri Efkan Ala, Mustafa Elitaş, Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile kritik genel başkan yardımcılıklarında Hayati Yazıcı, Ali İhsan Yavuz, Nihat Zeybekçi yerini korurken Hamza Dağ, Erkan Kandemir ve Fatih Şahin’in liste dışı kalması dikkat çekti.

AK Parti'nin kurultayı sonunda ortaya çıkan tabloyu GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş ve Araştırmacı İbrahim Uslu ile konuştuk.

KURULTAYDA YENİ KURULMUŞ BİR PARTİ HAVASI VARDI

AK Parti'nin kuruluşundan bu yana çeyrek asra yakın bir zaman geçtiğini hatırlatan Aktaş, “Bundan önceki birkaç kongrede sönüklük vardı. Bu kongrede ise bir heyecan vardı. Sanki yeni kurulmuş bir parti gibi katılım gösterilmişti. Hem katılım yüksekti hem de gençler salondan ayrılmadı. Bu kongrede AK Parti'nin tabanında bir heyecan oluşturulduğunu gördüm” dedi.

AK PARTİ TOPLUMA YENİLİK HİSSİ VERDİ

MKYK'da 40'a yakın ismin değişmesini değerlendiren Aktaş, “Yenilik talebi karşılanmış hissi oluşturdu kongre. AK Parti yenilik hissini vermeyi başardı” dedi.

TEMEL YAPI TAŞLARINI ELİNDE TUTUYOR

MKYK'de kapsamlı bir değişiklik olmasına rağmen 'Partinin A Takımı' olarak tanımlanan MYK'de kilit isimlerin değişmediğini hatırlattığımız Aktaş, “Dönemin ruhuna bakmak lazım. AK Parti değişimi her zaman yapıyor ama temel bazı yapı taşlarını da elinde tutuyor. Yeni MYK’ye genç arkadaşlar eklendi, ama tecrübeli isimler de var. Cumhurbaşkanı tecrübeli bir lider. O harmanlamayı yaptığını düşünüyorum. Bir de ileride kabine değişikliği olduğu zaman değişimin kapsamı biraz daha genişleyebilir. Yani biraz yedekte tutmuş da olabilir bazı isimleri” diye konuştu.

MİLLİYETÇİ-MUHAFAZAKAR DOZ ARTTI

AK Parti'ye diğer partilerden transferleri ve bu transferlerin yönetimde yer almasını da değerlendiren Aktaş, “İYİ Parti'nin kamuoyunda yüzde 14'lere kadar çıktığı bir oy oranı vardı. Seçimden sonra elinde yüzde 3 – 3.5 oy kaldı. Yani milliyetçi-muhafazakar camiada arada kalan bir kesim var. Sanki biraz bu yüzden de AK Parti kadrosunda milliyetçi – muhafazakar doz arttı” dedi.

LİBERALLERDEN DE AŞI YAPILABİLİR

AK Parti'nin kurulduğu günden bu yana ana omurgasını koruduğunu belirten Aktaş, “Zaman zaman liberallerden, sosyalistlerden milliyetçilerden ya da sağcılardan partiye katılımlar olmuştur. Ak Parti bunu biraz sosyolojinin değişimine göre belirlemiş, yönetmiştir. O zaman bugün bu milliyetçi - muhafazakar MKYK ağırlığının da bir karşılığı oluyor. AK Parti'nin bir yeri genişletmeye ihtiyacı var. Hatta benim kanaatim, liberallerden de biraz daha aşı yapılabilir” diye konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİ OLSAYDI MUHTEMELEN FARKLI İSİMLER OLURDU

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başlattığı yeni süreç sebebiyle MKYK'de Kürt sorunu konusunda deneyimli isimlerin olmasına dair bir beklenti olduğu ancak bu beklentinin karşılanmadığına dair yorumlar için de Aktaş, şunları söyledi:
“AK Parti İmralı sürecine çözüm süreci gibi bakmıyor. Devletin yürüyen bir politikası var. 'Terör örgütü ya silah bırakacak ya da bırakacak' görüşü var. Eğer çözüm süreci tarzı bir şey olsaydı ya da devlet buna zorunlu kalsaydı muhtemelen içeride daha farklı isimler olurdu. Ama bir yandan böyle isimler hiç yok da değil. Mesela Disiplin Kurulu’ndaki Mir Sedrettin Karahan çok kıymetli bir Kürt. Hem bir aşiret geleneği var hem hukuk eğitimi hem de Kürtler arası sorunlarda hakemlik rolü olan birisi. Bir de Murat Çiçek var, Batman'dan. Murat Çiçek de felsefesi olan bir Kürt'tür.”

EKSTRA BİR DEĞİŞİM YOK

Araştırmacı İbrahim Uslu ise AK Parti kongresinin öncekilerden farksız ve standart bir AK Parti kongresi olduğunu söyledi.

MKYK ve MYK'deki değişikliklerin 'yaratılan' beklentiyi karşılamadığını ifade eden Uslu, “Önceki yıllardaki değişim oranlarıyla mukayese ettiğinizde, bu yıl ekstra bir değişim olduğunu düşünmüyorum. AK Parti'nin bir tarzı var. Her kongre zamanında örgütlerinin üçte ikisini değiştiriyor. Yine öyle oldu. Her milletvekili seçiminde Meclis grubunun üçte ikisini değiştiriyor. Yine üçte ikisini değiştirdi. Fakat AK Parti bazı şeyleri değiştirirken bazı makamları da sabit tutuyor. Mesela bakanlar kurulunun değişim oranı daha düşük her zaman. Orada bir süreklilik var ve istikrarını korumaya gayret ediyor” diye konuştu.

LİDERİN POLİTİKALARI DEĞİŞİRSE PARTİ DEĞİŞİR

AK Parti'deki isim değişikliklerinin AK Parti'nin politikalarında değişim anlamına gelmediğini belirten Uslu, “Merkez sağ partilerin tamamı böyle. Lider odaklı partiler oldukları için ancak lider değişirse; yani lider politikalarını ve söylemlerini değiştirirse parti değişiyor. Yoksa oradaki bazı pozisyonlardaki isimlerin değişiyor olması partide hiçbir şeyi değiştirmiyor. Parti aynen devam ediyor. Fikir değiştirilmedikçe, politika değiştirilmedikçe, tutum değiştirilmedikçe AK Parti'de bir değişim olduğunu hissedemiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

YENİ GELENLER NE KADAR YENİ?

Kongre öncesinde değişim beklentisinin yükseltildiğini ama bir karşılığı olmadığını söyleyen Uslu, “Evet, bazı isimler gitti ama MYK'ye baktığımızda hiç değişiklik yok neredeyse. Yeni gelenlere baktığımızda onlar ne kadar yeni? Bazı transferler var ama onlar başka amaçlarla gelmiş. Onların transfer amaçları ve makam verilmesi amaçları başka” dedi.

İYİ PARTİ’DEN TRANSFERLERİN AMACI BAŞKA

Uslu, AK Parti’ye transferleri şöyle değerlendirdi:
“Birkaç milliyetçi isim transfer edildi. Başka bir mesaj var orada. AK Parti'nin mecliste 360'a ihtiyacı var. İktidarın kendilerine oy vermeyen milliyetçi kesimlerle bir şekilde iletişime geçme ihtiyacı var, oylarını arttırabilmesi için. Çünkü en uygun havuzlardan biri olarak orası görünüyor. AK Parti oy verebilecek ideolojik yakınlık nedeniyle. Yoksa İYİ Parti'den transfer edip MKYK’ye, MYK’ye alınan arkadaşlar AK Parti'yi dönüştürsünler diye gelmediler.”

CUMARTESİ GÜNKÜ AK PARTİ İLE PAZARTESİ GÜNKÜ AK PARTİ ARASINDA FARK OLMAYACAK

“Erdoğan'ın partiyi değiştirmek gibi niyeti yoktu” diyen Uslu, “Erdoğan bildiğimiz gibi davrandı, bundan önceki kongrelerde nasıl davrandıysa öyle davrandı. Cumartesi günkü AK Parti ile pazartesi günkü AK Parti arasında tutum, politika, yaklaşım, siyaset yapma biçimi açısından herhangi bir fark olmayacak” dedi.

KURULTAY SADECE YASAL ZORUNLULUK AK PARTİ AÇISINDAN

AK Parti’nin değişim ve dönüşümünün Erdoğan'ın söylem ve politikalarının dönüşümüne bağlı olduğunu ifade eden Uslu, şu ifadeleri kullandı:
“AK Parti'yi değiştirmek için AK Parti'deki isimlerin değişmesine gerek yok. Erdoğan kendi fikirlerini değiştirdiğinde AK Parti zaten ona uyum sağlıyor. Dolayısıyla kurultay sadece yasal bir zorunluluk olduğu için yapılan bir şey AK Parti açısından. AK Parti değişmesi gerektiğinde Erdoğan her zaman değiştirir, bunu kongre aracılığıyla yapmaz, kendisini değiştirerek yapar. Bütün örgütler onun peşinden gider. Daha önce de böyle oldu.”