Uzmanlardan kulak içi kulaklık uyarısı: Ağrı, iltihap, duyma kaybı...
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Turgay Ercan Tunç, kulak içi kulaklıkların uzun süreli kullanımının birçok sağlık problemine neden olduğunu belirtti.
DUVAR - Son yıllarda yaygın şekilde kullanılan kulak içi kulaklıklar iltihaplanma ve duyma kaybına yol açıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Turgay Ercan Tunç, kulak içine uzun süre sert bir cismin temas etmesinin sakıncalı olduğunu belirtiyor. Tunç, "Özellikle genç hastalar bize ağrıyla başvuruyor. Bu kulaklıklar dış kulak yolu iltihabına yol açmakta" dedi.
Uzmanlara göre günlük hayatı kolaylaştıran bu cihazlar sağlık açısından risklere yol açıyor. Dış kulak yolunun kıkırdak ve kemik üzerine direkt cildin oturmasıyla oluştuğunu, bölgede bir ara tabakanın olmadığını anlatan Op. Dr. Tunç, "Dolayısıyla buraya uzun süre sert bir cismin temas etmesi arada yumuşak doku olmadığından uzun dönemde ağrıya ve dış kulak yolu iltihabına yol açmakta. Bunu son dönemlerde çok görmeye başladık. Kulaklıkları kulağına takıp yatarak bası oluşmasına yol açan genç hastalar sabah ağrı şikayetiyle bize başvuruyorlar" diye konuştu.
'KULAKLIKLA UYUMAYIN'
Kulaklıkların yalnızca kullanım sırasında takılması gerektiğini, gün boyu kulakta kalmamasını ifade eden Tunç, "Bu cisimleri bütün gün kulakta gezdirmeyin. Bunun yanı sıra kesinlikle bu kulaklıklarla uyumamak önemli. Kulak içindeki bölgeyi basıya maruz bırakmamalıyız. Teknolojiden tabii ki yararlanmak gerekir ama bunu sınırlı şekilde kullanmak önemlidir.
En doğru kullanım telefonla konuşma esnasında kullanıp çıkarmak, bütün gün kulakta tutmamaktır. Özellikle 18 yaş altında yani vücudu şekillenme aşamasında olan bireylerde, bu bölgede yanlış şekillenmeye neden olabilir" uyarısında bulundu.