Uzmanlardan Tokat uyarısı: Fayın güneybatısındakiler dikkatli olmalı

Tokat Sulusaray merkezli deprem fırtınası sürerken yerbilimciler uyardı: Bu orta büyüklükteki deprem kalitesiz yapı stoklarında zarar vermiş olabilir. Çatlak ve hasarlı binalardan uzak durulmalı.

Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son 20 saatte 50'ye yakın depremin meydana geldiği Tokat Sulusaray'da sarsıntılar devam ederken deprem bilimcilerden uyarı geldi.     

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür Sulusaray merkezli deprem fırtınasıyla ilgili sosyal medya hesabından "Bu orta büyüklükteki deprem kalitesiz yapı stoklarında zarar vermiş olabilir. Fay üzerinde hareketlenme fazla. Bu fayın güneybatısındakiler dikkatli olmalı" uyarısı yaptı. 

Görür'ün Sulusaray depremleriyle ilgili paylaşımları şöyle:

- Tokatta, Sulusaray’da 5,6 deprem oldu. Dün gece burada aynı yerde 4,1 deprem de olmuştu. Dün olan deprem öncü depremdi. Bu deprem Tokat’ta KAF’tan ayrılan ve Anadolu Levhası içerisine SW yönlü uzanan kol üzerinde oluştu. Bu orta büyüklükteki deprem kalitesiz yapı stoklarında zarar vermiş olabilir. Geçmiş olsun

- Tokat- Sulusaray’da 4,0 deprem oldu. Bu depremde daha önce olan 5,6’lık depremin artçısı olmalı. 

- Tokat-Sulusaray’da 4,4 deprem. Muhtemelen artçı. Fay üzerinde hareketlenme fazla. Bu fayın güneybatısındakiler dikkatli olmalı. Çatlak ve hasarlı binalardan uzak durulmalı. Geçmiş olsun

Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan ise sosyal medya hesabından "Daha büyük bir deprem beklemiyorum" açıklaması yaptı: 

- TOKAT SULUSARAY M5,7 01-02.30 arası M4,7 olan öncülerden sonra, 18.11'de M5,7’lık deprem Çekerek Irmağına koşut sağ yanal atımlı Gökçe Kırığı üzerinde oluşmuştur. 54 yıllık deprem bilimci olarak bu ikincil kırığından daha büyük bir deprem üretmesini beklemiyorum.

- TOKAT Sulusaray'da 00.09'da M4,2 ardçı olması, bölgede gerginliğin hızlı sönümlenmekte olduğunu gösteriyor.

- Bu akşam saat 01 ,le 02.30 arasında en büyüğü M4,1 olan 8 öncü depremlerden sonra, 18.11'de M5,7 büyüklüğünde bir deprem Çekerek Irmağına koşut olarak uzanan sağ yanal atımlı Gökçe Kırığı üzerinde oluşmuştur. Depremi üreten bu kırık Kuzey Anadolu Kırığını çapraz olarak kesmektedir. Bunun ardından daha büyük bir deprem gelebilir mi diye kaygı duyulmaktadır. Bunu bilimsel olarak söyleme olasılığı yoktur. Ne var ki, 54 yıllık deprem bilimci olarak bu ikincil kırığından daha büyük bir deprem üretmesini beklemiyorum.
Böyle bir deprem mühendislik yapısı olmayan köy minarelerinde çatlak, taş köy evlerinde baca ile duvar yıkılmalarına neden olmuş olabilir.

(HABER MERKEZİ)