Van Barosu Başkanı'ndan Rojin Kabaiş açıklaması: Darp olmadığına yönelik söylem gerçeği yansıtmıyor

Rojin Kabaiş soruşturmasına ilişkin konuşan Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz, "Darp olmadığına yönelik söylem, gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Kaybolduktan 18 gün sonra, cesedi Van Gölü sahilinde bulunan Rojin Kabaiş'in ölümü hakkında yürütülen soruşturmaya ilişkin Van Barosu tarafından basın toplantısı düzenlendi. Ailenin avukatı olan Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz, "Soruşturma dosyasına gölge düşmüştür" diye konuştu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi, 21 yaşındaki Rojin Kabaiş, 27 Eylül tarihinde kaldığı yurttan ayrılıp Van Gölü sahiline gitmiş ve kendisinden bir daha haber alınamamıştı. Kabaiş için başlatılan arama çalışmalarının 18’inci gününde cansız bedeni Mollakasım Mahallesi’nde, Van Gölü kıyısında bulundu.

Dün gece Van Adli Tıp Kurumu’nda otopsi işlemleri gerçekleştirilen Rojin Kabaiş’in dosyasına gizlilik kararı getirildi. Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz, soruşturma ve otopsi işlemleriyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Ailenin avukatlığını da üstlenen Özaraz, soruşturmaya gölge düşürüldüğünü ve dosyada şüphe olduğunu söyledi. Özaraz, bazı basın yayın organlarında darp olmadığına yönelik yapılan haberlere atıfta bulunarak, "Darp olmadığına yönelik söylem gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

Özaraz’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

'SAVCILIK BİZİ SÜRECİN DIŞINDA TUTMAYA ÇALIŞTI'

"Bizler adli tıp sürecini takip etmek istedik. Savcılık makamı bizi adli tıp sürecinin dışında tutmaya çalıştı. Biz Van Barosu olarak adli tıpta CMK’daki düzenlemeler gereği, temsilci bulundurma hakkımız olduğunu, avukat ve alanında uzman bir doktoru bulundurabileceğimizi hatırlatmamıza rağmen, savcılıkça bu talebimiz reddedildi. Uzun ısrarlarımızın ardından kabul ettirdik."

'SIZDIRILAN RAPOR YANILTICI'

"CMK hükümlerine göre bu rapor, dosyada gizlilik kararı olsa bile, aileye ve avukatına verilmesi gereken zorunlu bir belgedir. Ancak savcılık 'Talebinizi yarın değerlendireyim' demesine rağmen, bugün çeşitli basın yayın organlarında bu ön raporun kamuoyuna sızdırıldığını fark ettik. Maalesef o ön rapor, gerçek bilgilerle değil yanıltıcı bilgilerle kamuoyuna sunuldu. Her ne kadar yayın organlarında Rojin Kabaiş’e yönelik herhangi bir darp, delici ve yaralayıcı bir iz veya kemik kırığı olmadığına yönelik bilgiler paylaşılsa da raporun yanıltıcı olduğunu belirtelim. Yapılan otopside; kemik kırığı olmadığı, delici ve kesici bir durumun olmadığı doğrudur. Ancak darp olmadığına yönelik söylem gerçeği yansıtmamaktadır."

'SORUŞTURMA DOSYASINA GÖLGE DÜŞMÜŞTÜR'

"Bugün kamuoyunu yanlış yönlendirerek, olayın sanki bir intiharmış algısı yaratılmasının yanlış olduğunu bir kez daha belirtiyoruz. Biz savcılık makamına ve yetkililere şunu belirtmek istiyoruz: Siz bu süreci sadece intihar üzerinden değil, her şüphe ve ihtimali göz önünde bulundurarak yürütmek zorundasınız. Soruşturma dosyasına gölge düşmüştür. Çünkü, avukatına ve ailesine verilmeyen raporun, alttan başkasına sızdırılması aslında dosyayı yanlış yönlendirmeye yönelik, algı oluşturmaya yönelik, hukuksuz bir tutumdur."

'ARTIK BU DOSYADA BİR ŞÜPHE VAR'

"Bugün dosyayı inceleme talebinde bulundum. 04.10.2024 tarihi itibariyle sulh cezanın verdiği gizlilik kararının bugün alınan ön raporu kapsamadığını, CMK 135’e göre bu kapsamın dışında kaldığını, ailenin savcı huzurunda bizim temsil etmemizi söylediğini, avukatın da dosyada vekalet sunmaksızın belge inceleyebileceğini hatırlatarak talepte bulunduk. Ancak savcılık bunu reddetti. Ön raporun bize hukuk dışına çıkılarak verilmemesi soruşturmayı kamuoyundan ve Van Barosu’ndan kaçırmaktır. Bu soruşturmanın yürütülme usulü, hukuka aykırıdır. Artık bu dosyada bir şüphe vardır. Soruşturma usulünde bir şüphe vardır."

YÜRÜYÜŞE POLİS ENGELİ

Rojin Kabaiş’in ölümünün ardından Van Kadın Platformu ile Van Emek ve Demokrasi Platformu tarafından meşaleli yürüyüş düzenlenmek istendi.

Yüzlerce kadın Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Aydın Perihan AVM önünde bir araya geldi. Kadınların yürüyüşüne polis tarafından izin verilmedi. Polis ablukası alınan kadınlar, 'barikatı aç' sloganları attı.

Daha sonra kadınlar polis barikatını aştı. Yüzlerce kadın Cumhuriyet Caddesi üzerinden "Jin, jiyan, azadi" (Kadın, yaşam, özgürlük) ve "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları ile yürüyüşe geçti.

Çok sayıda polisin ablukası ile gerçekleşen yürüyüşe, DEM Parti Van milletvekilleri ile partinin il ve ilçe yöneticileri de katıldı.

Yürüyüşe geçen kadınların sayısı, yürüyüş esnasında daha da arttı. Yüzlerce kadın Van Kent Meydanı'na ulaştı. Burada bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklamayı okuyan Star Kadın Derneği üyesi Zeynep Dağtekin, "Kadına yönelik şiddet, münferit olaylar değil sistematik ve politik bir sorundur. Bu düzen kadınları korumamakta ısrarcıdır. Çünkü kadınların hayatları üzerinde inşa edilen erkek egemen sistem, ayakta tutulmak isteniyor" dedi.

Düzenlenen protesto, kadınların oturma eylemi ile sona erdi.