Van Gölü buharlaşıyor: Mevcut limanlar kullanılmaz hale gelecek
Van Gölü alarm veriyor. Azalan yağış ve artan buharlaşma, göldeki su seviyesini daha da düşürürken, bölgedeki bütün limanların bu durumdan olumsuz etkilendiği belirtildi.
DUVAR - Dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nde, kuraklık nedeniyle çekilme sürüyor. Özellikle son yıllarda azalan yağış ve artan buharlaşma, göldeki su seviyesini daha da düşürdü. Göl kıyısının birçok noktasında oluşan çekilme, balıkçı barınaklarını da etkiledi.
Tuşba ilçesinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) kampüs alanının bulunduğu kıyı şeridindeki barınakta balıkçı tekneleri, karaya oturdu. Büyükşehir Belediye ekipleri, balıkçı barınağının olduğu kıyı kesiminde derinleştirme, temizleme ve onarım çalışması başlattı.
'HAVZADA ÇOK CİDDİ BİR BUHARLAŞMA VAR'
DHA'nın haberine göre YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, küresel ısınmadan dolayı havzada çok ciddi bir buharlaşmanın olduğunu belirterek "Bu buharlaşma gölün sürekli geri çekilmesine ya da alan kaybetmesine neden oluyor" dedi.
Alaeddinoğlu şunları kaydetti:
"Yağışlı ve kurak dönem arasında, göl seviye farkından dolayı kıyı ile göl arasında bir çekilme meydana gelirdi. Ancak son 20 yıldır ülkemizde ve son 10 yıldır da göl havzasında ciddi şekilde iklim değişikliğinin etkisiyle beraber yaşanan bir kuraklık var. Yağışın şekli, düşme sıklığı, miktarı, güneşlenme, buharlaşma; bütün bunlar değişti. Bunların tamamı gölün aleyhine işledi. Dolayısıyla havzada çok ciddi bir buharlaşma var. Bu buharlaşma gölün sürekli geri çekilmesine ya da alan kaybetmesine neden oluyor. Doğal olarak göl kıyısında kurulmuş bütün limanlar, bu çekilmeden olumsuz etkileniyor. Üniversitenin içinde yer alan limanda da benzer bir durum yaşanıyor."