Van Kürt film festivaline hazırlanıyor

Chalak Events, 5 Ağustos-14 Ekim tarihleri arasında Van'da 14 farklı Kürtçe filmi sinemaseverlerle buluşturacak. Festivalin filmleri ShanoWan sinema salonunda gerçekleştirilecek.

Google Haberlere Abone ol

Evrim Deniz

VAN - Chalak Events’ın, ChalaKINO Sinema Etkinlikleri kapsamında düzenlediği film festivalinde Kürt sinemasından birçok Kürtçe film, 5 Ağustos-14 Ekim arasında cumartesi günleri sinemaseverler için gösterime sunulacak. Cumartesi Anneleri’ne adananan festival kapsamında farklı ülkelerden 8 uzun metraj ve 5 kısa film, ŞanoWan Tiyatro Salonu’nda izlenebilecek. 14 Kürtçe filmin yönetmenleri ile online ve yüz yüze söyleşiler de düzenlenecek.

Chalak Events tarafından düzenlenecek sinema günlerinin ilk haftasında Behr Rabû (Emîr Xulamî), Navnîşan (Aram Dildar), Şiwênpence (Zanyar Mihemmedîniku), Bêdeng (Rêzan Yeşîlbaş) filmleri gösterilecek. Gösterimi yapılacak olan filmlerin yönetmenlerinin çevrimiçi katılım sağlayacağı etkinlikte aynı gün Kürt kurgucu ve sinema teorisyeni Emîr Xulamî ile online bir söyleşi de düzenlenecek.

12 Ağustos’taki programda Şehram Elîdî’nin Bîranînên Hespê Reş isimli filmi gösterilecek. Sırasıyla Îbrahim Saedî’nin Mandoo isimli filmi, Mano Xelîl’in Ciran adlı filmlerinin gösterimi ve online söyleşiler gerçekleştirilecek. Sonrasında ise Solîn Yusif’ın Xanîyê Bêban isimli filmi yer alacak.




9 Eylül’deki programda ise Kürt şair Arjen Ari'nin şiirlerini konu edinen Bilal Korkut'un filmi Bîraxane filmi gösterilecek ve yönetmeni ile söyleşi düzenlenecek. Bu kısma kadar olan söyleşiler çevrimiçi yapılacak.

16 Eylül’de festival kapsamında gösterilecek film programının ikinci kısmında ise yönetmenlerin söyleşilere yüz yüze katılacağı Şewket Emîn Korkî’nin ‘Azmûn’ isimli filminin gösterimi ile başlayacak. Sonraki haftalarda sırasıyla Elî Kemal Çinar, 'Di Navberê De' filmi, Mehmed Elî Konar’ın ‘Govenda Elî û Dayika Zîn’ filmi ve Kazım Öz’ün ‘Temenê Kuliyeke Berfê’ filmi gösterilecek.

11 haftalık programın 14 Ekim’deki finali ise yönetmen ve akademisyen Yılmaz Özdil’in Aforoz isimli filminin gösterimi ve katılımı ile son bulacak.

‘KÜRT COĞRAFYASININ 4 PARÇASINDAN FİLMLER’

Chalak Events’in üyelerinden Armanc Dayan, Chalak Events Platformu olarak  daha önce Van’a gelmemiş ve gelmesi zor olan filmleri gösterime aldıklarını ve  kapsayıcı olmak adına Kürt coğrafyasının 4 parçasından filmler seçtiklerini belirtti. Dayan, "Temsiliyet, Kürt, Kürtçe ve Kürdistan temsiliyetidir bu program’’ dedi. 

Armanc Dayan



Bu tür etkinliklerin önemini vurgulayan Dayan, ‘’Kürt coğrafyasında dil, kültür ve diğer bütün aidiyetlerin üzerinde bu kadar tahribat varsa elbette bu tür etkinlikler normal olmanın dışında önemlidir’’ diyerek şöyle devam etti: "Özellikle sinema bizler için çok daha önemli bir yerde duruyor. Sinema, çıktığından bu yana diğer sanat dallarını da içerisinde barındırması anlamında çok hızlı ulaşan ve etkisi daha uzun süren bir alan olarak derdimizi aktarmaya da yatkın. Bu anlamda özellikle sinema etkinliklerini fokusumuza almış durumdayız ve öneminin daha fazla anlaşılmasını amaçlamaktayız.’’

‘KONU KÜRTÇE OLUNCA MEKAN SIKINTISI ORTAYA ÇIKIYOR’

Kürtçe bir etkinlik yaparken mekan bulma konusunda sistematik olarak sıkıntı yaşandığını belirten Dayan, halihazırda kültür-sanat etkinliklerinin yapılması için elverişli olan alanların devlet kurumlarına ya da kayyımlara ait olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: "Siyasi olsun olmasın hatta politik olsun olmasın, konu ‘Kürtçe’ olunca mekan sıkıntısı yaşarsınız. Ayrıca Van’da sinema salonları da ikiye düşmüş durumda. Bunlar da alternatif, bağımsız ve sanat sineması koymuyorlar programlarına. Bizler bu açığı ŞanoWan tiyatro salonu ile kapattık. Konu Kürtçe olunca bir korku oluşuyor insanlarda. Bizse bu kaygıyı gündemimize hiç almadık. Sadece 'nasıl daha iyi bir program çıkarabiliriz, hangi konular üzerine eğilmeliyiz, günün sonunda nereye varacağız?' gibi soruların üzerine yoğunlaştık.’’

CHALAK EVENTS KİMDİR?

Chalak Events 2017’de başta İstanbul’da olmak üzere Van ve Diyarbakır’da kuruldu. Bir öğrenci platformu olarak çalışan Chalak EventsVan, kültürel, sanatsal ve edebi etkinlikler düzenliyor. Paylaşımlarını Kürtçe ve İngilizce olarak yapan Platform’un hedef kitlesi gençlik olarak belirlendi. Kadına, çevreye, hayvan ve insan haklarına eğilerek ve Kürtçe’nin hem gündelik hayat hem kültür-sanat hayatı içinde kullanımını önceliyor. Platform, genç bireyler (kadınlar ve özellikle LGBTİ+) arasında bir toplumsal ve bireysel farkındalık yaratmaya ve sosyalleştirmeye yönelik birçok etkinlik yapıyor.

Temaşe Sinema Dergisi, CineKurdî Sinema Platformu ve Medit Medya desteğiyle geniş bir kitleye seslenmeyi hedefleyen proje, sinema öğrencisi, üreticisi ve izleyicilerinin arasında deneyim paylaşımı, diyalog ve ağ geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Ortaya çıkacak kültürel atmosferle farklı kesimlerin bir araya gelerek ihtiyaçları yerelden karşılanan yeni üretimler için cesaretlendirilmesi öngörülüyor.
ChalaKINO ise Chalak Events’in CultureCivic tarafından aldığı fon ile sürdürdüğü bir projesidir. Projeyi, Chalak Events Wan platformunun yürütücü üyesi olan Armanc Dayan koordinatör olarak yürütüyor.