Van Saman Pazarı'nda yangın: '7 dükkan yandı ama tüm esnaf etkilendi'
Van Saman Pazarı’nda dün gece meydana gelen yangının tahribatı, yeni gün ile birlikte ortaya çıktı. Yedi dükkan ve bir kamyonetin kullanılamaz hale geldiği yangında esnafın maddi kaybı büyük.
VAN - Van'ın İpekyolu ilçesindeki Saman Pazarı'nda dün akşam saat 21.30 sıralarında çıkan yangının verdiği zarar, gün ışıyınca daha net bir şekilde ortaya çıktı. Yangın sonucunda tamamen yanan dükkan sayısı 7 olarak güncellendi ve ayrıca bir kamyonet de yangından dolayı kullanılamaz hale geldi.
Yeni gün ile birlikte, kooperatif sitesinde faaliyet gösteren esnaf, dükkanlarının başında bekleyerek yetkililerden bir açıklama yapılmasını bekliyor. Yangının çıkış nedeninin elektrik kaynaklı olarak düşünülüyor ve olayla ilgili inceleme devam ediyor. Yangın kontrol altına alınsa da, ara sıra samanların yeniden alevlendiği gözlemlendiği için soğutma çalışmaları da halen sürüyor.
'YEDİ DÜKKAN VE BİR KAMYONET TAMEMEN KULLANILAMAZ HALE GELDİ'
Van Gölü Yem ve Samancılar Temin ve Tevzi Kooperatifi Başkanı Selahattin Alkan, yangının çıkış sebebi ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da elektrikten kaynaklı olduğunu düşündüklerini belirtti. Alkan, "Sitemizin bekçisi, sık sık elektrik kesintilerinin yaşandığını ve yine elektrik kesintilerinin yaşandığı sırada bir dükkanda dumanların çıktığını bize iletti. Yangın gece geç saatlerde kontrol altına alındı ama şu anda da rüzgarın etkisi ile arada bir yeniden alevlenebiliyor. Bu yüzden ekipler soğutma çalışmaları yapmaya devam ediyor. Samanın yanıcı bir madde olması, iş yerlerinin ahşap olması ve rüzgarın da şiddetli olması yangının büyümesine sebep oldu. Yangından kaynaklı olarak yedi dükkanımız ve bir kamyonet tamamen kullanılamaz hale geldi” dedi.
'İTFAİYELER ÇOK GEÇ MÜDAHALE ETTİ'
Kooperatifin denetim kurulu başkanı Adem Çelik, yangın haberini aldıktan sonra hemen olay yerine geldiklerini ve itfaiyenin müdahalesinin geç olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Buraya yetiştiğimde sadece bir dükkan yanıyordu. Biz müdahale edemedik. Tuşba Belediye Başkanı’na bile telefon açtık. Kendisi Ankara’daymış. Bize itfaiye gönderilmesini istedik. İtfaiyeler çok geç müdahale etti. Buraya sadece bir TOMA geldi. Zaten onun müdahalesi ile diğerlerine sıçramasının önüne geçildi.”
Çelik, yangından etkilenen esnafın zararlarının karşılanması gerektiğini belirterek, “Bunun altından kalkamayız. Her dükkanın maliyeti, içindeki mallarla birlikte 5 milyon TL’yi buluyor. Bizim emeğimiz burası, çoluk çocuğumuzun rızkı burada. Burada 26 esnaf vardı. Yedi dükkan yandı ama tüm esnaf etkilendi” dedi.
'KALAN SAMAN HAYVANLARI ZEHİRLER'
Yanmadığı halde, dumandan etkilenen samanlarında satılamayacak durumda olduğunu söyleyen Çelik, “Burada 10 yıllık emeklerimiz zayi oldu. Yanmayan samanlarımız da var. Fakat onları da satamayız. Çünkü büyük bir risk taşıyor. Kalan samanı yiyen hayvan zehirlenir. Bunun için de bir çözüm bulunması gerekiyor” diye konuştu.
Esnaf Abidin Bayözen de destek talebinde bulundu. Yaklaşık 400 ton samanın alev aldığını belirten Bayözen, “Yangının çıkış sebebinin elektrikten kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Bu yangının suçu kimde ya da hangi kurumdaysa, zararın onun tarafından karşılanmasını istiyoruz. Burada sadece bizim malımız yanmadı. Çevre il ve ilçelerden de buraya yem ve saman geliyor. Vadeli olarak alıyoruz. Satınca parasını ödüyoruz. Onlarda yandı. Bu yüzden hepimiz borçluyuz” dedi.